zondag 22 juni 2014

Opium special Willem Nijholt (2011)

AVRO, 21-jun-2014

Vanavond zendt de AVRO een Opium special uit over theaterduizendpoot Willem Nijholt. Deze zomer, op 19 juli, viert hij alweer zijn 80ste verjaardag. Presentator Cornald Maas spreekt in deze special met vrienden en collega’s van de in Indië geboren acteur en zanger.

Zijn trouwe vriendinnen Annemarie Oster en Wieteke van Dort schetsen Nijholts loyaliteit, kwetsbaarheid en talent. Van Dort: “Als hij in Amerika had gewoond, was hij een megaster geworden.” Gerrie van der Klei was twintig jaar bevriend met Nijholt en vierde in het theater grote successen met hem. Daar zag ze ook een andere kant. “Willem kon kwetsend zijn, misschien zonder dat hij het zelf doorhad.”

De huidige generatie televisiekijkers kent Willem Nijholt vooral als uitgesproken jurylid en coach in tv-programma’s als Op zoek naar…. Maar Nijholt is veelzijdiger, succesvoller en betekenisvoller dan dat. Op televisie kende hij ook grote successen met series als Oebele en De Stille Kracht. En op het toneel liet hij indringend spel zien in onder andere Kinderen van een mindere god en Salieri. Voor zijn rol in de film Havinck won Nijholt zelfs een Gouden Kalf. Als musicalster schitterde hij onder meer in Foxtrot en Cabaret.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten