zondag 8 juni 2014

Beatlemania - doc door Leo Blokhuis

NPO, 07-jun-2014

Beatlesfans opgelet! De NTR zendt op zaterdag 7 juni twee lange documentaires uit over The Beatles op Nederland 3. Aanleiding: het roemruchte bezoek van The Beatles aan Nederland 50 jaar geleden, in hetzelfde jaar (1964) dat zij hun definitieve doorbraak maakten in The Ed Sullivan Show. In de aanloop naar deze Beatles-avond staat NPO Cultura van 31 mei t/m 6 juni extra stil bij The Beatles.

Uitzendingen TV

zaterdag 7 juni – 21.35 tot 22.42 uur op Nederland 3
3Doc: Beatlemania

In het eerste deel van de uitzending Beatlemania gaat Leo Blokhuis op zoek naar de muzikale wortels van de beatbands uit Groot Brittannië. Wat was er in die jaren gaande in Liverpool? Hebben The Beatles in hun eentje de weg naar het succes geplaveid of speelden daar ook andere bands een rol in? Hoe is het hun verder vergaan?

Eric Burdon van The Animals, Mike Pender van The Searchers, leden van Procol Harum en The Merseybeats vertellen hun verhaal. Neil Sedaka verhaalt welke veranderingen Britse bands op de Amerikaanse popmuziek hadden. En David Crosby legt uit welke invloed The Beatles op zijn eigen carrière hebben gehad: popmuziek zou na The Beatles nooit meer hetzelfde zijn.

In het tweede deel van Beatlemania verschuift de aandacht naar het muzikale genie van The Beatles, met bijdragen van een keur aan Nederlandse popmuzikanten, onder wie Marike Jager, Bertolf, JB Meijers en Joël Bons (artistiek leider Nieuw Ensemble). Als fans van The Beatles leggen zij uit wat de Fab Four muzikaal zo bijzonder maakt. Als hommage aan The Beatles nemen zij in een boerderij een eigenzinnige cover op van 'Norwegian Wood'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten