zondag 2 maart 2014

Andere Tijden - De bezetting van Loe de Jong

VPRO, 22-okt-2009


Op 25 oktober start de serie ‘De Oorlog’ van de NPS. Tot nu toe was hét epos over de Tweede Wereldoorlog 'De Bezetting' van Loe de Jong. Voor het in boekvorm verscheen, presenteerde hij de resultaten van zijn jarenlange onderzoek op de televisie. De serie hield Nederland avondenlang aan de buis gekluisterd. Andere Tijden kijkt terug.
Met De Bezetting kreeg de bevolking voor het eerst een samenhangend betoog over wat zich tussen 1940 en 1945 in ons land had afgespeeld. “Iedereen kende tot dan toe de oorlog in z’n eigen straat maar wist nauwelijks wat er in de rest van het land was gebeurd.”
Voor velen was de serie met de markante presentatie van De Jong en originele archiefbeelden een eyeopener. En dat gold niet alleen voor Nederlanders. Zo werd De Bezetting speciaal vertoond aan prins Claus bij wijze van inburgeringscursus.
Zelfs in Duitsland kwam Loe de Jong in de jaren 60 met een verkorte versie van zijn serie op de televisie! Het werd alleen niet zo’n heel groot succes.
Andere Tijden onderzoekt donderdag de achtergronden van deze historische serie, de reacties van het publiek en het uitstapje van Loe de Jong naar Duitsland.
Andere Tijden 22 oktober, Nederland 2, 21.25 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten