dinsdag 25 april 2017

Polygoon journaal - Beeld van Nederland 1965-1970


1992 V2000 video

Terwijl Nederland welhaast barst van de welvaart, komt de onvrede met de bestaande maatschappe- lijke verhoudingen tot een climax. Vooral de jeugd keert zich tegen de gevestigde orde.
De tweede helft van de jaren zestigis de tijd van provo's en hippies, love-ins en harde akties,
damslapers en Dolle Mina's. Een jaar na de Meirevolutie in Parijs komen de Nederlandse studenten ook in beweging en bezetten het Maagdenhuis. In Amsterdam vechten jonge- ren met de politie en er wordt gedemonstreerd tegen de oorlog in Vietnam. Op Curacao breekt een opstand uit en jonge Zuidmolukkers bezetten de residence van de Indonesische ambassadeur. Relletjes verstoren het huwelijk van Prinses Beatrix, de eerste huizen worden gekraakt en het kabinet valt tijdens de 'Nacht van Schmelzer'.
Grote popfestivals in de openlucht trekken tienduizenden bezoekers, in Serooskerke wordt goud gevonden en een windhoos vernielt het dorp Tricht. Ons land leeft intensief mee met gebeurtenissen in het buitenland: de Zesdaagse Oorlog, de Praagse lente en de moord op Martin Luther King. De schaatssport is bijzonder populair want zowel Kees Verkerk als Ard Schenk, Stien Kaiser en Atje Keulen-Deelstra worden wereldkampioen. Jan Janssen wint de Tour de France en Feyenoord verovert de Europacup. Miljoenen Nederlanders volgen ademloos de rechtstreekse televisiebeelden van de maanlanding; het populairste tv-programma blijft echter 'De Fabeltjeskrant'. Rotterdam's metro, de IJtunnel, het nieuwe Schiphol en de kerncentrale Dodewaard wor¬den in gebruik genomen. En langzamerhand worden de gevolgen van de welvaart merk- baar: water en lucht raken ernstig vervuild.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten