zaterdag 9 augustus 2014

Andere tijden sport - 1974 : waarom wonnen de Duitsers

NOS, 11-jul-2014

De eerste keer dat Nederland een WK-finale verloor, is deze week veertig jaar geleden. De eindstrijd van het WK van 1974 is een trauma voor een hele generatie. De vroege voorsprong, het Duitse terugknokken, de Schwalbe, "we tuinden erin", terwijl we de besten van de wereld waren. Veertig jaar geleden stond niet Johan Cruijff, de beste speler van het toernooi en de wereld, maar Franz Beckenbauer met de wereldbeker in zijn handen.

Andere Tijden Sport dook opnieuw in het WK van '74. De eerste vraag was indertijd: het WK '74, moeten we het daar nog over hebben? Moet er weer zout in de wond? Alles is toch gezegd, geschreven en getoond?

Het antwoord luidt: Over Oranje, inderdaad. Maar vergeet Cruijff, de 'nackte Mädchen' en de vraag waarom 'wíj' in godsnaam verloren. We verplaatsen ons naar Malente, een afgelegen dorpje in Noord-Duitsland, waar het West-Duitse elftal zich voorbereidde op het WK. Daar draaien we met de hoofdpersonen Franz Beckenbauer, Günter Netzer en Berti Vogts de vraag om: waarom wonnen de Duitsers?

Kroon op carrière Kaiser Franz
De wereldtitel moest in 1974 de kroon worden op de carrière van Franz Beckenbauer, Der Kaiser. Tweede in 1966, een derde plaats in 1970. Dit was zijn laatste kans. Maar Duitsland begon het WK dramatisch. Als dan ook nog de broederstrijd tegen de DDR verloren gaat, is de crisis in het West-Duitse kamp totaal. Op een nacht in Malente barst de bom. Bondscoach Helmut Schön is ontredderd en Beckenbauer moet leiderschap tonen. En de ommekeer volgt. Vanaf dat moment gaat het vele malen beter met Duitsland. De teamgeest groeit en de finale wordt bereikt.

Wat is er precies gebeurd in de nacht van Malente? Hoe hervond Duitsland zijn kracht? En hoe heeft Duitsland de finale tegen Nederland aangepakt? Met andere woorden: het wereldkampioenschap van 1974 door Duitse ogen. En, hoe pijnlijk soms ook, Nederland door Duitse ogen.

Beckenbauer, Netzer en Vogts
Beckenbauer, Netzer en Vogts schetsen een ijzersterk Nederland met superster Johan Cruijff. Maar Duitsland had een plan in de finale. Beckenbauer: "Ik zei tegen Berti, jij bent onze belangrijkste man vandaag. Jij moet Cruijff onschadelijk maken." Hoe Duitsland en Vogts dit precies hebben aangepakt, is te zien in Andere Tijden Sport: WK'74, Waarom wonnen de Duitsers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten