vrijdag 18 april 2014

Walk on By - 8 delen

Walk on by - Afl. 1: From Russia with love
Donderdag 12 juni 2008.

De eerste aflevering gaat terug naar de oorsprong van ‘de song’. In 1893 vluchtten de Joden uit het Tsaristische Rusland naar Amerika. Bij de emigranten bevinden zich de ouders van George Gershwin en Irving Berlin. In New York zal de traditionele Joodse volksmuziek zich versmelten met de Amerikaanse folk en de jazz.
Uit deze mix ontstaat er een nieuwe muziekstijl: de song. George Gershwin schrijft “Swanee”, en de aangrijpende vertolking van Al Jolson, de zoon van een rabbijn, wordt de eerste tophit van de muziekgeschiedenis.
Maar de ambities van Gershwin liggen hoger, en hij componeert de symfonische suite “Rhapsody in Blue” en de musical “Porgy and Bess”. Met de Wallstreet crash sluiten de theaters op Broadway en de muziekscène verhuist naar het Mekka van de film, Hollywood.
In deze eerste aflevering hoort en ziet u onvergetelijke melodieën zoals “Alexander’s Ragtime Band” (Irving Berlin), “Swanee” (Al Jolson), “Cotton Club Stomp” (Duke Ellington), “The Man I love” (Lena Horne), “Always” (Josephine Baker), “Rhapsody in Blue” ( Paul Whiteman and his Orchestra), “Tiger Rag” (Louis Armstrong), “Ol’ Man River” (Paul Robeson), “Summertime” (Ella Fitzgerald).

Walk on by - Afl. 2: Stardust.

Donderdag 26 juni 2008.
Stardust is het verhaal van de jazz-zangers en hoe zij de populaire muziek voor eens en altijd veranderden. Het begon allemaal toen de trompet van Louis Armstrong en de stem van Bing Crosby elkaar vonden.
Chicago was in de jaren twintig het mekka van de Amerikaanse jazz. Tijdens de drooglegging trokken de mensen naar de clandestiene kroegen, de speakeasies. De Italiaans-Amerikaanse gangsters die er de baas waren zorgden altijd voor topattracties: zwarte jazzmuzikanten uit New Orleans en Chicago. De blanke orkesten (o.a. dat van Paul Whiteman) toerden door de rest van het land….

Inhoud:

Chicago was begin jaren 20 het mekka van de jazz. Van belang was de ontmoeting tussen Crosby en Armstrong. Louis Armstrong had een grote invloed op veel muzikanten. Verder was er de overgang van Big Band orkest met zang naar de zanger die hoofdact werd van het orkest. We zien o.a. Paul Whiteman and orchestra, Bing Crosby, Louis Armstrong, Diverse orkesten met lead zanger : Benny Goodman en peggy Lee, Artie Shaw en Heleen Forrest.

Eind jaren 20 was de radio in opkomst. Van belang was ook de vervanging van akoestische opnames door elektrische opnames; de microfoon werd een zelfstandig onderdeel. De techniek van de opnames verbeterde sterk hierdoor. We zien o.a. Anita O'Day, Hoagy Carmichael met Stardust, Billie Holiday en Ella Fitzgerald. Aan het eind komt nog aan bod het door Irving berlin geschreven en door Bing Crosby gezongen White Christmas.

Walk on By 3
Donderdag 10 juli 2008.

In januari 1956 kwam Elvis Presley voor het eerst op televisie en binnen de kortste tijd was Amerika in de ban van de rock-‘n-roll. Tieners gingen uit de bol, maar hun ouders waren gechoqueerd. Voor de meeste volwassenen was Elvis Presley een eendagsvlieg, maar rock zou blijven en Elvis werd één van de meest aanbeden popidolen van de eeuw. Presley kwam uit het Zuiden, de muzikale smeltkroes van zwarte en blanke populaire muziek. Muziek was immers één van de weinige verzetjes voor de werkers op de katoenvelden. Op de plantages ontstonden de ‘work song’, de ’spiritual’ en de ‘blues’. Blues werd de populaire muziek van de jaren twintig, met Bessie Smith en Leadbelly als boegbeelden.
In het blanke Nashville was de Grand ‘Ole Opry de tempel van de countrymuziek. De populairste countryzanger was Hank Williams, en hij wordt beschouwd als één van de grootste liedjesschrijvers van populaire muziek. In Chicago speelden zwarten zoals Muddy Waters en Big Joe Turner ruige, elektrische blues.Uit de mix van de vloeiende countryballads en het opzwepende ritme van de blues, ontstond de rock-‘n-roll. Producer Sam Philips, was op zoek naar “ een blanke die kon zingen als een zwarte��?en ontdekte Elvis Presley. Het rockfestijn kon beginnen.
In deze aflevering staat er op de juke-box: ‘St. Louis Blues’ (Bessie Smith), ‘Goodnight Irene’ (Leadbelly), ‘Waiting for a Train’ (Jimmie Rodgers), ‘Cold, Cold Heart’ (Hank Williams), ‘Hoochie Coochie Man’ (Muddy Waters)…

Walk on by - Afl. 4: Producer pop

Donderdag 17 juli 2008.
Door het toenemende succes van de song wordt het schrijven van een liedje alsmaar belangrijker en de songschrijvers groeperen zich in een echte liedjesfabriek: ‘Tin Pan Alley’. Ook de “sound” wordt alsmaar belangrijker en de producer gaat een beslissende rol spelen.

Te horen en zien zijn onder andere :
Patti Page, Frankie Laine, Hank Williams, Tony Bennett, The Shirelles, Lesley Gore, The Crystals, Gene Pitney en The Righteous Brothers.

Walk on by - Afl. 5: Atlantic crossing

Donderdag 24 juli 2008.
Tot het begin van de jaren zestig domineerde de Amerikaanse muziekindustrie, maar als in 1963 de Beatles het podium betreden, is het gedaan met deze suprematie. Britse popgroepen als The Rolling Stones, The Kinks en The Animals geven voortaan de toon aan.

Te bewonderen zijn onder andere :
The Beatles, The Kinks, The Animals, The Rolling Stones, Motown artists, Brian Wilson and the Beach boys, Frankie Valli and the Four Seasons, Dionne Warwick, Aretha Franklin, Bob Dylan, The Byrds and the Lovin' Spoonful.

Walk on by - Afl. 6: After the goldrush

Donderdag 31 juli 2008.
Einde jaren zestig ligt het epicentrum van de lichte muziek opnieuw in de Verenigde Staten. Als reactie tegen de ruige harde rock verlaten rockmuzikanten de stad en trekken naar de buiten, ‘country’ is terug in de mode.’ Crosby, Stills & Nash’ en ook Neil Young brengen een nieuw genre: de countryrock. Met groepen als ‘America’ en ‘The Eagles’ belandt countryrock in de topdrie van de hitparade.

De volgende artiesten zijn te horen en te zien :
The Band, The Byrds, Crosby, Stills and Nash, Gratefull dead, Neil Young, America, Joni Mitchell, Bill Withers, The flying Burrito Brothers, The eagles.

Walk on by - Afl. 7: Soundtrack

Donderdag 7 augustus 2008.
In deze aflevering wordt er gepeild naar de wisselwerking tussen de song en de filmindustrie. In de jaren ‘30 werden succesvolle Broadwayproducties verfilmd, maar de filmbonzen hadden snel door dat het goedkoper was de auteurs direct voor de film te laten schrijven. Topcomponisten als Cole Porter, Irving Berlin, George en Ira Gershwin werden ingehuurd door de filmproducers. De musical werd populair en leverde klassiekers op als: ‘Singing in the Rain’, ‘West Side Story’, ‘The Sound of Music’, ‘Cabaret’ en Hair’. De best verkochte soundtrack allertijden is ‘Saturday Night Fever’ van de gelijknamige film met John Travolta.

Walk on by - Afl. 8: Pure pop

Donderdag 21 augustus 2008
Popmuziek als geprefabriceerd consumptiemiddel met de videoclip als onvolprezen verkoopsargument: The Monkees, Abba, Buggles, Duran Duran, Madonna.

Te bewonderen zijn o.a. :
The Monkees, The Archies, The Jackson Five, Abba, The sex pistols, Blondie, Duran Duran, Frankie goes to Hollywood, Madonna, Kylie Minogue en Britney Spears.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten