zondag 27 april 2014

2DOC - Waar het fout ging ('The flaw')

VPRO, 25-apr-2014

Wat gebeurt er als de rijken steeds rijker worden? David Sington gaat in zijn film 'The Flaw' op zoek naar de onderliggende oorzaak van de financiële crisis.

Drie jaar nadat de financiële crisis wereldwijd toesloeg, lijkt er niets veranderd te zijn.  De overheid en het huidige politieke systeem blijven in grote mate afhankelijk van de financiële sector. Een sector die niet in staat lijkt te zijn om de veranderingen door te voeren en hun zaken transparanter te maken in een wereld waarin de rijken steeds rijker worden.  Filmmaker Sington wil dat er dingen veranderen. In deze film probeert hij uit te leggen wat de onderliggende oorzaak van de  afgelopen crisis is.

Bekende economen en experts komen aan het woord zoals vastgoed expert Robert Shiller, winnaar van de Nobelprijs Joseph Stiglitz en historische econoom Louis Hyman. Verder legt Singtonon zijn oor te luister bij kenners van Wallstreet.   Slachtoffers van de crisis komen ook aan het woord zoals Ed Andrews, economisch verslaggever bij de New York Times. Met een ironische knipoog wisselt Sington de interviews af met korte animaties en reclames uit de periode tussen de jaren dertig en zestig.


De titel The Flaw verwijst naar de verkeerde vooronderstelling , die ten grondslag ligt aan de in de economische  vrije markttheorie van Alan Greenspan. Deze theorie gaat er van uit dat een vrije  markt zich zelf corrigeert en stuurt zodat regulering door de overhead niet nodig is. Zelf gaf Greenspan tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres schoorvoetend toe dat hij dit niet had voorzien.

De film laat goed zien hoe buitensporige inkomensongelijkheid leidt tot economische instabiliteit.

vrijdag 25 april 2014

Zembla - De jacht op uw medische gegevens

Vara, 17-apr-2014

In Engeland ontstaat begin dit jaar ophef nadat bekend wordt dat de Britse National Health Service 47 miljoen medische dossiers doorverkoopt aan verzekeraars.

Arena - Produced by George Martin

BBC, 2014

DURATION: 1 HOUR, 30 MINUTES
Profile of record producer Sir George Martin. He began with Nellie the Elephant, 633 Squadron and Peter Sellers, then came The Beatles and then the golden age of rock. Martin recorded the soundtrack of the second half of the 20th century.

This rich and intimate portrait follows Sir George at 85 with his wife Judy, son Giles, Sir Paul McCartney, Ringo Starr, Cilla Black, Michael Palin, Rolf Harris and Bernard Cribbins among the many contributors.

vrijdag 18 april 2014

Zo kan het ook - Seth Gaaikema 1988

Hilversumbest 2008

In Europa 2e serie - 17 delen

VPRO

In Europa 1e serie - 18 delen

VPRO

Walk on By - 8 delen

Walk on by - Afl. 1: From Russia with love
Donderdag 12 juni 2008.

De eerste aflevering gaat terug naar de oorsprong van ‘de song’. In 1893 vluchtten de Joden uit het Tsaristische Rusland naar Amerika. Bij de emigranten bevinden zich de ouders van George Gershwin en Irving Berlin. In New York zal de traditionele Joodse volksmuziek zich versmelten met de Amerikaanse folk en de jazz.
Uit deze mix ontstaat er een nieuwe muziekstijl: de song. George Gershwin schrijft “Swanee”, en de aangrijpende vertolking van Al Jolson, de zoon van een rabbijn, wordt de eerste tophit van de muziekgeschiedenis.
Maar de ambities van Gershwin liggen hoger, en hij componeert de symfonische suite “Rhapsody in Blue” en de musical “Porgy and Bess”. Met de Wallstreet crash sluiten de theaters op Broadway en de muziekscène verhuist naar het Mekka van de film, Hollywood.
In deze eerste aflevering hoort en ziet u onvergetelijke melodieën zoals “Alexander’s Ragtime Band” (Irving Berlin), “Swanee” (Al Jolson), “Cotton Club Stomp” (Duke Ellington), “The Man I love” (Lena Horne), “Always” (Josephine Baker), “Rhapsody in Blue” ( Paul Whiteman and his Orchestra), “Tiger Rag” (Louis Armstrong), “Ol’ Man River” (Paul Robeson), “Summertime” (Ella Fitzgerald).

Walk on by - Afl. 2: Stardust.

Donderdag 26 juni 2008.
Stardust is het verhaal van de jazz-zangers en hoe zij de populaire muziek voor eens en altijd veranderden. Het begon allemaal toen de trompet van Louis Armstrong en de stem van Bing Crosby elkaar vonden.
Chicago was in de jaren twintig het mekka van de Amerikaanse jazz. Tijdens de drooglegging trokken de mensen naar de clandestiene kroegen, de speakeasies. De Italiaans-Amerikaanse gangsters die er de baas waren zorgden altijd voor topattracties: zwarte jazzmuzikanten uit New Orleans en Chicago. De blanke orkesten (o.a. dat van Paul Whiteman) toerden door de rest van het land….

Inhoud:

Chicago was begin jaren 20 het mekka van de jazz. Van belang was de ontmoeting tussen Crosby en Armstrong. Louis Armstrong had een grote invloed op veel muzikanten. Verder was er de overgang van Big Band orkest met zang naar de zanger die hoofdact werd van het orkest. We zien o.a. Paul Whiteman and orchestra, Bing Crosby, Louis Armstrong, Diverse orkesten met lead zanger : Benny Goodman en peggy Lee, Artie Shaw en Heleen Forrest.

Eind jaren 20 was de radio in opkomst. Van belang was ook de vervanging van akoestische opnames door elektrische opnames; de microfoon werd een zelfstandig onderdeel. De techniek van de opnames verbeterde sterk hierdoor. We zien o.a. Anita O'Day, Hoagy Carmichael met Stardust, Billie Holiday en Ella Fitzgerald. Aan het eind komt nog aan bod het door Irving berlin geschreven en door Bing Crosby gezongen White Christmas.

Walk on By 3
Donderdag 10 juli 2008.

In januari 1956 kwam Elvis Presley voor het eerst op televisie en binnen de kortste tijd was Amerika in de ban van de rock-‘n-roll. Tieners gingen uit de bol, maar hun ouders waren gechoqueerd. Voor de meeste volwassenen was Elvis Presley een eendagsvlieg, maar rock zou blijven en Elvis werd één van de meest aanbeden popidolen van de eeuw. Presley kwam uit het Zuiden, de muzikale smeltkroes van zwarte en blanke populaire muziek. Muziek was immers één van de weinige verzetjes voor de werkers op de katoenvelden. Op de plantages ontstonden de ‘work song’, de ’spiritual’ en de ‘blues’. Blues werd de populaire muziek van de jaren twintig, met Bessie Smith en Leadbelly als boegbeelden.
In het blanke Nashville was de Grand ‘Ole Opry de tempel van de countrymuziek. De populairste countryzanger was Hank Williams, en hij wordt beschouwd als één van de grootste liedjesschrijvers van populaire muziek. In Chicago speelden zwarten zoals Muddy Waters en Big Joe Turner ruige, elektrische blues.Uit de mix van de vloeiende countryballads en het opzwepende ritme van de blues, ontstond de rock-‘n-roll. Producer Sam Philips, was op zoek naar “ een blanke die kon zingen als een zwarte��?en ontdekte Elvis Presley. Het rockfestijn kon beginnen.
In deze aflevering staat er op de juke-box: ‘St. Louis Blues’ (Bessie Smith), ‘Goodnight Irene’ (Leadbelly), ‘Waiting for a Train’ (Jimmie Rodgers), ‘Cold, Cold Heart’ (Hank Williams), ‘Hoochie Coochie Man’ (Muddy Waters)…

Walk on by - Afl. 4: Producer pop

Donderdag 17 juli 2008.
Door het toenemende succes van de song wordt het schrijven van een liedje alsmaar belangrijker en de songschrijvers groeperen zich in een echte liedjesfabriek: ‘Tin Pan Alley’. Ook de “sound” wordt alsmaar belangrijker en de producer gaat een beslissende rol spelen.

Te horen en zien zijn onder andere :
Patti Page, Frankie Laine, Hank Williams, Tony Bennett, The Shirelles, Lesley Gore, The Crystals, Gene Pitney en The Righteous Brothers.

Walk on by - Afl. 5: Atlantic crossing

Donderdag 24 juli 2008.
Tot het begin van de jaren zestig domineerde de Amerikaanse muziekindustrie, maar als in 1963 de Beatles het podium betreden, is het gedaan met deze suprematie. Britse popgroepen als The Rolling Stones, The Kinks en The Animals geven voortaan de toon aan.

Te bewonderen zijn onder andere :
The Beatles, The Kinks, The Animals, The Rolling Stones, Motown artists, Brian Wilson and the Beach boys, Frankie Valli and the Four Seasons, Dionne Warwick, Aretha Franklin, Bob Dylan, The Byrds and the Lovin' Spoonful.

Walk on by - Afl. 6: After the goldrush

Donderdag 31 juli 2008.
Einde jaren zestig ligt het epicentrum van de lichte muziek opnieuw in de Verenigde Staten. Als reactie tegen de ruige harde rock verlaten rockmuzikanten de stad en trekken naar de buiten, ‘country’ is terug in de mode.’ Crosby, Stills & Nash’ en ook Neil Young brengen een nieuw genre: de countryrock. Met groepen als ‘America’ en ‘The Eagles’ belandt countryrock in de topdrie van de hitparade.

De volgende artiesten zijn te horen en te zien :
The Band, The Byrds, Crosby, Stills and Nash, Gratefull dead, Neil Young, America, Joni Mitchell, Bill Withers, The flying Burrito Brothers, The eagles.

Walk on by - Afl. 7: Soundtrack

Donderdag 7 augustus 2008.
In deze aflevering wordt er gepeild naar de wisselwerking tussen de song en de filmindustrie. In de jaren ‘30 werden succesvolle Broadwayproducties verfilmd, maar de filmbonzen hadden snel door dat het goedkoper was de auteurs direct voor de film te laten schrijven. Topcomponisten als Cole Porter, Irving Berlin, George en Ira Gershwin werden ingehuurd door de filmproducers. De musical werd populair en leverde klassiekers op als: ‘Singing in the Rain’, ‘West Side Story’, ‘The Sound of Music’, ‘Cabaret’ en Hair’. De best verkochte soundtrack allertijden is ‘Saturday Night Fever’ van de gelijknamige film met John Travolta.

Walk on by - Afl. 8: Pure pop

Donderdag 21 augustus 2008
Popmuziek als geprefabriceerd consumptiemiddel met de videoclip als onvolprezen verkoopsargument: The Monkees, Abba, Buggles, Duran Duran, Madonna.

Te bewonderen zijn o.a. :
The Monkees, The Archies, The Jackson Five, Abba, The sex pistols, Blondie, Duran Duran, Frankie goes to Hollywood, Madonna, Kylie Minogue en Britney Spears.

The Power of Art - Simon Schama - 8 delen

BBC

The power of art - Afl. 1: Caravaggio, ‘David en Goliath’

Rome, 1603. De godsdienstoorlog woedt ook op het artistieke vlak. De protestanten vernietigen schilderijen en de katholieken gebruiken ze om de ziel van de gelovigen te winnen. In hun ogen moet de schilderkunst de schoonheid van de schepping weerspiegelen. Michelangelo schildert goddelijke lichamen en Raffael engelachtige gezichten. En dan komt daar ene Caravaggio. Hij zegt dat het mysterie van het geloof juist is dat Christus een mens van vlees en bloed was. En zo schildert hij hem en zijn metgezellen dan ook: aardser en lichamelijker dan welke andere schilder ook. Zijn modellen haalt hij van de straat, uit cafés en bordelen. De goegemeente is geschokt wanneer Caravaggio’s Judith uit het Oude Testament als twee druppels lijkt op één van de meest beruchte hoeren van de stad. Caravaggio schildert beweging en actie. Zijn figuren barsten uit hun kader. Hij toont de kracht van spieren, het gewicht van vlees, de pijn van wonden. Hij toont dat kunst de werkelijkheid kan tonen zoals ze is en niet alleen zoals sommigen zouden willen dat ze is. Zo verandert Caravaggio voorgoed de manier waarop mensen naar kunst kijken, en de betekenis ervan.

Vandaag deel 2 over Rembrandt.
De samenzwering van Claudius Civilis (1666)
Met zijn Nachtwacht had Rembrandt in 1642 het onmogelijke gedaan: een groots, heroïsch en dramatisch tafereel schilderen met elementen van de middelmatigheid, meer bepaald de portretten van de rijke zakenlui die zijn opdrachtgevers waren. Een kleine twintig jaar later was hij ‘passé’: te ruw, te hard en te waarheidsgetrouw voor een cliënteel dat vond dat kunst de werkelijkheid mooier en beter moest afbeelden dan ze was.

Maar in 1660 kreeg Rembrandt toevallig een laatste kans. Eén van zijn vroegere leerlingen moest de binnenmuren van het nieuwe stadhuis op de Dam beschilderen, maar overleed nog voor hij aan het werk kon beginnen. Rembrandt mocht een stukje ervan overnemen. Hij maakte een schilderij met als thema: de opstand van de Batavieren tegen de Romeinen.

Heroïsch was het genoeg: de voorvaderen van de Amsterdamse leiders die zich verzetten tegen de Romeinen, zoals hun ouders zich hadden verzet tegen de Spanjaarden. Maar de uitwerking! De Batavieren werden (af)geschilderd als een bende halve wilden, zonder verfijning, met de barbaarse gelaatstrekken van de mannen en vrouwen die Rembrandt dagelijks uit de kroeg aan de overkant van de straat zag komen.

Niks verfijning, niks elegantie, niks grandeur. Na een paar maanden werd het schilderij dan ook verwijderd uit het stadhuis. Rembrandt sneed het centrale stuk eruit en zo is het bewaard gebleven. Gelukkig maar, want naar onze hedendaagse esthetische normen is ‘De samenzwering van de Batavieren’ een indrukwekkend meesterwerk, een eerbetoon aan de kracht van het volk, gewone mensen die op hun eigen, ongepolijste manier hun lot in handen nemen.

The power of art - Afl. 3: Bernini, ‘Visioen van de H. Theresa’ (1652)

In het Rome van de jaren 1630 diende de barokke kunst van beeldhouwers en architecten de zaak van de paus en de katholieke kerk. Hun ontwerpen waren zo virtuoos en gedurfd dat ze de wetten van de zwaartekracht leken te trotseren, zoals het geloof de mens onttrok aan het aardse en de ziel richtte op het hemelse.
Primus inter pares was Gian Lorenzo Bernini: wonderkind, meesterarchitect, bevlogen beeldhouwer, maar ook flamboyante man van de wereld en persoonlijke vriend van paus Urbanus VIII. Maar in de late jaren ‘40 begon Bernini’s ster te tanen. De rivaliteit met coming man Francesco Borromini was moordend; zijn beschermheer, paus Urbanus was overleden en tot overmaat van ramp kwamen er barsten in de klokkentoren die hij voor Sint Pieters had gebouwd. De toren moest worden afgebroken en tegelijkertijd stortte ook Bernini’s reputatie in.
Maar Bernini sloeg terug met een meesterwerk zonder weerga: ‘Het visioen van de heilige Theresa’ (1652), een beeldhouwwerk dat een tafereel uit het leven van Theresa van Avila uitbeeldde: haar mystieke droom over een engel die haar doorstak met een lans, zoals dat ook met Jezus was gebeurd. Het beeld combineert mystiek en erotiek, lichamelijk genot met spirituele verrukking. Het publiek was verbijsterd door deze heilige ‘peepshow’, dit miraculeuze en tegelijk schandaleuze meesterwerk.

Afl. 4 Turner, het slavenschip 1840

In 1840 was William Turner zestig jaar oud. Zijn schilderkunst evolueerde steeds verder weg van de af-beelding, naar kleur en impressie. Dat jaar bracht hij zeven schilderijen naar de jaarlijkse tentoonstelling van de Royal Academy. Ze zorgden voor een schandaal. Vooral het doek ‘The Slave Ship’ kreeg het zwaar te verduren van conservatieve critici. Het schilderij is één explosie van scharlakenrood en goud, ergens op een oceaan, in het oog van een storm.
‘Gezwadder met verf’, ‘gesmos’, ‘keukenaccident’: zo werd het werk minachtend bestempeld. Maar precies door de nadruk te leggen op kleur en niet langer de werkelijkheid af te beelden zoals ze verschijnt, liep Turner vooruit op de discussie over kunst die zou ontstaan door de uitvinding van de fotografie, enkele decennia later: als de camera perfecte tweedimensionale afbeeldingen kon maken van de realiteit, wat bleef er dan nog over voor de kunst? Turners kleurennevels waren één antwoord op die vraag: de subjectieve indruk van de artiest.
Maar er was ook nog een andere reden waarom de conservatieven ‘The Slaveship’ zo haatten. De volledige titel van het doek was ‘Slavers throwing overboard the dead and dying – typhoon coming on’. Het herinnerde aan een incident uit de Britse slavenhandel in de 18de eeuw. En daar werd de Britse upper class liever niet mee geconfronteerd. Ook in die zin was het doek grensverleggend modern.

The power of art - Afl. 5: David, ‘De dood van Marat’ (1793)

Ook de kunst kent haar ‘kazakdraaiers’. Neem nu Jacques-Louis David. Ooit was hij de protégé van Lodewijk XVII en de aristocraten, maar in 1789 kiest hij resoluut voor de revolutie. Kunst, zo vindt hij plots, mag niet meer ter amusement van de rijken dienen, maar moet leren, inspireren en de mens beter maken. Voortaan schildert David voor de nieuwe machthebbers: het terreurbewind van de Jacobijnen. En speciaal voor hen vindt hij een nieuwe toepassing uit van de schilderkunst: de politieke propaganda.
Het meest treffende voorbeeld daarvan is zijn schilderij ‘De dood van Marat’ uit 1793 (te bezichtigen in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel). De radicale en meedogenloze revolutionair Jean-Paul Marat werd in zijn bad vermoord door de jonge Charlotte Corday, die zo de heksenjacht van de Jacobijnen wil stoppen. Maar Davids schilderij maakt van Marat een martelaar. Als slachtoffer van de ‘reactionaire krachten’ ligt hij als de vermoorde onschuld in zijn bad. Geen spoor meer van de psoriasis die zijn huid teisterde: zijn lichaam is zo gaaf als dat van de vermoorde Christus in een Piéta. En dat is het schilderij ook: een altaarstuk voor de nieuwe religie van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid.
De mensen die het schilderij zien, zijn geschokt door de wrede moord op deze kwetsbare man en keren zich tegen de moordenares. Het gevolg was een nóg harder schrikbewind van de Jacobijnen. En sindsdien bedient élk politiek regime zich van de kracht van het beeld.

The power of art - Afl. 6: Van Gogh, ‘Korenveld met kraaien’ (1890)

Met Van Gogh zijn we helemaal in de moderne kunst beland. Kunst moet geen kopieën meer maken van de realiteit. Daarvoor bestaat nu de fotografie. Kunst moet doen wat de fotografie niet kan: sfeer en gevoel weergeven en op haar eigen manier, met haar eigen vormen en kleuren, zintuiglijke waarnemingen evoceren.
Kleur was voor Van Gogh erg belangrijk: niet de vale kleuren van musea en academische kunst, maar kleuren waar kinderen en eenvoudige mensen instinctief op reageren. Zoals in ‘Korenveld met kraaien’ (1890), met zijn dominante gele en blauwe kleuren, en de onheilspellende zwarte stippen van de kraaien en de dreigende lucht.
Kunst was voor de labiele Van Gogh ook een balsem op de wonden van het leven. Maar soms kan ook kunst de kunstenaar niet redden. Korte tijd nadat hij dit schilderij maakte, pleegde Van Gogh zelfmoord.

The power of art - Afl. 7: Picasso, ‘Guernica’ (1937)

Voor Picasso mocht kunst zich niet inlaten met politiek en geschiedenis, maar door de terreur van de nazi’s tijdens de burgeroorlog in zijn vaderland Spanje zag hij zich genoodzaakt zijn eigen credo te verloochenen.
In zijn Guernica (1937) bundelde hij de krachten van eeuwen kunsttraditie met die van zijn eigen kubistische moderniteit in een striemende aanklacht tegen het oorlogsgeweld. De Guernica bevat verwijzingen naar de oude apocalyptische altaarstukken, naar de middeleeuwse miniatuurkunst, naar Rubens en Goya, maar het is ook een bijna journalistieke zwart-wit reportage over het brutale nazi-bombardement op het Baskische dorpje Guernica.
Op de Internationale Tentoonstelling van Parijs hing het doek in het paviljoen van de geteisterde Spaanse Republiek, naast de reactionaire nazikunst van het Derde Rijk en de kunstdinosaurussen van de Sovjet-Unie. Een Gestapo-officier die Picasso bezocht in Parijs, vroeg hem of hij het doek had gemaakt. “Nee”, antwoordde Picasso: “jullie”.

The power of art - Afl. 8: Rothko, ‘Zwart op kastanjebruin’ (1958)

Donderdag 7 augustus 2008.
In 1958 kreeg de Lets-Amerikaanse expressionist Mark Rothko de opdracht een reeks grote abstracte schilderijen te maken voor een vijfsterrenrestaurant in hartje Manhattan: het walhalla van het kapitalisme en naar Rothko’s eigen oordeel “een plaats waar de rijke klootzakken van New York komen eten en opscheppen. Ik hoop dat ik hun eetlust kan bederven”. Hoewel hij de opdracht te danken had aan het lucratieve New Yorkse zakenleven in de jaren ‘40 en ‘50, wou hij daar dus ook mee afrekenen.

Seven ages of Rock - 7 delen

BBC, 19-mei-2007

woensdag 16 april 2014

BBC One sessions - Tony Bennett

BBC1, 08-jul-2007

Prins Bernhard - Felderhof

2004

Prins Bernhard - 1911-2004

Una voce particolare - Il grande Finale

21-mrt-2009

Max Proms

Max, 22-sep-2009 en 23-sep-2009

Waardig over de drempel - Deel 1 Wim Kan

Hilversumbest, 2007
De geschiedenis van de oudejaarsconderences

Wim Kan - Wankelend over de drempel - 1979

Hilversumbest, 2007

Wim Kan - Waar gaan we in het nieuwe jaar naar toe? - 1976

Hilversumbest, 2007

Wim Kan - Zuinig over de drempel - 1973

Hilversumbest, 2007

dinsdag 15 april 2014

Sonja Barend - Sonja's goed nieuws show

Vara, jan-1978

Sonja’s Goed Nieuws Show.
Wekelijks presenteerde Sonja Barend een ‘echte’ talkshow, live. Vandaag eentje uit januari 1978.Met muzikale intermezzo’s van de Britse popgroep Magna Carta, zangeres Martine Bijl en de klassiek geschoolde Sylvia Schlüter. Het bijna laatste woord in de show was steevast voor Paul Haenen alias Margreet Dolman.

Sonja Barend - De show van Sonja en Joop den Uyl

Vara, 1977
De show van Sonja en Joop den Uyl.
Demissionair minister-president Joop den Uyl maakte in 1977 samen met Sonja haar show. Met de popband Andromeda waarin Joop’s zoon drumt, met Liesbeth List, sportcommentator Theo Koomen en een gesprek met de premier van Israël Golda Meir. Ton van Duinhoven is er evenals Ron Wout, beter bekend als tekenaar Opland.

Sonja Barend - De show van Sonja en Herman

Vara, dec-1976
De show van Sonja en Herman.
Met Herman wordt Herman Krebbers bedoeld die in de show van december 1976 een hoofdrol speelt. Samen met het Metropool Orkest begeleidt hij artiesten als Emmy Verhey, Vera Beths en ChristiaanBor, maar ook het lichtere genre van Jean Toots Thielemans komt aan bod. O.m. ook een gesprek met circusartiest Henry Mullens die vier chimpansees heeft meegebracht en een optreden van de Zwitserse clown Walter Galetti met een koorddansact.

Sonja Barend - Sonja op vrijdag

Vara, 1982
'Sonja op Vrijdag'.
Wekelijkse talkshow, altijd met reuring. Deze aflevering met journalisten Ferry Hoogendijk en Crees Gravendaal over bingo en met Tina Turner. (VARA, 1982)

Sonja Barend - Sonja's goed nieuws show

Vara, jan-1981
Sonja’s Goed Nieuws Show, januari 1981.
Minder goed nieuws had een Rooie vrouw die zich opwond over een carnavalshit over abortus. In dit jaar wordt ook heftig gediscussieerd over samenwonen of trouwen. Vrolijker wordt het met gasten Paul van Vliet en Willem Ruis. Gilbert Becaud zingt zijn befaamde chansons. En een slaapkamer bemachtigen voor 1 cent kon toen ook nog.

Sonja Barend - Sonja's goed nieuws show

Vara, 1979
met Danny Kaye
Hoofdgast Danny Kaye
Een uitzending van 29 jaar geleden. 7 juli 1979 was de hele show gewijd aan komiek/acteur Danny Kaye die toen 25 jaar werkte voor Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Hij praat gepassioneerd over kinderen en zijn ambassadeurswerk, maar ook over zijn bezoek aan koningin Beatrix op Drakensteyn.

Sonja Barend - Sonja's goed nieuws show

Vara, mei-1979
De Goed Nieuws Show uit mei 1979.
In de live show zit dit keer een anti-consument aan tafel: een man die minder wil verdienen en dus wil ‘consuminderen’. Jules Croiset treedt op als Jean-Louis Pisuisse. En er zijn twee spectaculaire gasten uit de lichte muziek: zanger-pianist Fats Domino en zanger-vrouwenliefhebber Julio Iglesias.

Sonja Barend - Sonja op maandag

Vara, feb-1987
Februari 1987: Sonja op Maandag.
De goede afloop van de ontvoering van de 10-jarige Valerie is hoofdmoot van het gesprek met Anne Geelhof voorlichter van de politie. De hoofdredacteur van De Dordtenaar worstelde tijdens dit drama met een tip en de vraag of hij wel of niet moest publiceren. Annie en Paula van Wanrooy, wereldkampioen accordeonduo treden op. Er is een item over dialecten en een vrouw die promoveerde op Plat Amsterdams.

Sonja Barend - Sonja op maandag

Vara, febr-1987
In februari 1987 is het Sonja op Maandag,
live vanuit De Brakke GrondSonja test het publiek op zijn kennis van ons volkslied het Wilhelmus. Bedroevende resultaten levert dit op! Het gaat ook niet lekker met de PTT: er zijn teveel klachten over verbindingen, tarieven en het monopolie. Met meer concurrentie moet het beter gaan. Freek de Jonge doet ‘Het Wad’ en ‘Het Dames Tasje’.

Sonja Barend - Sonja op zaterdag

Vara, okt-1984
Sonja op zaterdag, oktober 1984.
Molly Geertsema, oud-minister en Tessel Pollman, journaliste voor Vrij Nederland discussiëren o.l.v. Sonja over de staatsuitkering van fl.910.000,-- aan prins Willem-Alexander. Een gesprek met Jan Best, over recente opgravingen in Bulgarije en de tentoonstelling over Thraciërs in Boymans-van Beuningen in Rotterdam en een optreden van de Japanse drumband Ondekoza.

Sonja Barend - Sonja op dinsdag

Vara, nov-1983
Sonja op Dinsdag nov 1983.
Het live programma komt vanuit de Meervaart in Amsterdam en start met een overzicht ‘De Week’.De discussie gaat over een onderwerp dat ook nu -25 jaar later- nog steeds actueel is: pesten op school. Aan tafel zitten leraren en leerlingen. Elvis Costello treedt op. Sietske Altink, filosofe zegt in haar net verschenen boek dat we prostitutie als een gewoon beroep moeten zien.

Sonja Barend - Sonja

Vara, 02-nov-2000
Op 2 november 2000 heet het programma (gewoon) Sonja.
Live vanuit de Stopera in Amsterdam presenteert Sonja n.a.v. het 75-jarig jubileum van de VARA een speciaal praatprogramma helemaal gewijd aan talkshows op de Nederlandse tv. Gasten zijn Catherine Keyl, Willem Duys, Jaap Jongbloed, Hanneke Groenteman en Andries Knevel.

Sonja Barend - Barend & Witteman

Vara, 18-feb-1998
B&W, 18-02-1998 en Sonja op Locatie.
Felle discussie als Sonja Barend in het ‘B&W café’ in Amsterdam praat met schrijvers De Vink, Breukel, Boon, Noorda en Boudewijn Büch in het kader van het Jaar van de Bijbel. In Sonja op Locatie uit 1995 bezoekt zij Circus Royal.

Sonja Barend - Sonja op zaterdag

Vara, mei-1994
Sonja op Zaterdag uit mei 1994 en B&W.
Een hele uitzending wordt besteed aan Jeroen Krabbé, die dit jaar 50 jaar wordt. Barend en Witteman of kortweg B&W van 7 januari 1997 gaat over de verreden Elfstedentocht. Sonja praat o.a. met Erik Hulzenbosch die tweede werd en wat het betekent om net niet te winnen.

Sonja Barend - Barend & Witteman

Vara, feb-1992
Sonja live vanuit De Rode Hoed te Amsterdam, februari 1992 & Barend en Witteman.
De 'orenmaffia' in Medisch Centrum West gaat over wat kijkers geloven uit tv-series. Karin Bloemen praat over haar shows, haar typetjes en haar faillissement. Acteur Huub Stapel is te gast i.v.m. zijn nieuwe filmrol en mannenstriptease gaat over het fenomeen van de voor en tegens vanseksexploitatie. Ook Barend & Witteman uit mei 1998, dagelijks praatprogramma vanuit het Mediacafé Plantage te Amsterdam.

Sonja Barend - Sonja op zondag

Vara, feb-1991
Sonja op Zondag uit februari 1991.
Met daarin items over illegale dierenhandel en humor in tijden van oorlog. En de gasten Philip Freriks journalist en journaallezer en An Stobbe, vroedvrouw. De muziek komt van het Zwanekoor, dat liedjes uit en over de Amsterdamse Jordaan zingt.

Sonja Barend - Sonja op zondag

Vara, sep-1989
September 1989: Sonja op Zondag .
live vanuit De Brakke Grond In dit jaar bestaat de bh 100 jaar en dat wordt gevierd met zelfgemaakte exemplaren van drop, bloemen en spaghetti. De schrijver Joost Zwagerman is er en regisseur Egbert van Hees die een prijs in de wacht sleepte voor zijn registratie van een concert van Prince. Burenoverlast was het onderwerp van een congres. Dat dit een hot item was en is blijkt uit de aanwezige ruziënde buren.

Sonja Barend - Sonja op donderdag

Vara, nov-1988
November 1988: Sonja op Donderdag.
Live vanuit het Muziektheater in Amsterdam dat net is geopend. Ze start met een korte rondleiding en praat met mensen in het publiek die een kraam hadden op het Waterlooplein. Zij moesten wijken voor de bouw. Twee schrijvers schuiven aan: Harry Mulisch en Adriaan Venema. En ook twee vrouwen die een postorderbedrijf zijn begonnen in seksartikelen voor vrouwen.

Sonja Barend - Sonja op zondag

Vara, 1987
Terug naar november 1987 voor Sonja op Zondag.
Vandaag zijn te gast: Opland over zijn laatste anti-kruisrakettenaffiche, omdat ze niet geplaatst worden. Anne Marie Metz met haar boek ‘Nooit meer gewoon’ over haar zwaar gehandicapte dochter. Cas Spijkers, chef-kok over lekker eten en Tom Kamlag, plv. hoofdredacteur NOS-journaal die met het dilemma wel of niet uitzenden worstelt. Dit n.a.v. de overhandiging van het losgeld bij de ontvoering van Gerrit-Jan Heijn.

Sonja Barend - De tv regelt het - 2006

Vara, nov-2006
De TV Regelt Het, november 2006.
In de TV Regelt Het, gaat het over hulp- en consumentenprogramma's. Is er voor ieder probleem of elke tegenslag een oplossing en wat doen tv-programma’s er aan? Gasten: producent Joop van den Ende, programmamaker Marcel van Dam en televisiepresentator Robert ten Brink.

maandag 14 april 2014

Sonja Barend - de invloed van tv 2006

Vara, nov 2006
De invloed van de tv, november 2006.
Sonja praat in ‘Venster op de Wereld’ met tv-programmamakers over de invloed van tv op de Nederlandse samenleving. Gasten: Aad van den Heuvel, Bregtje van der Haak, Fons van Westerloo en Cilly Dartell.

Sonja barend - het echte leven 2006

Vara, nov-2006
Uit de serie Het Echte Leven, november 2006.
De invloed van de tv op de Nederlandse samenleving. Vandaag gevoelens en emoties op televisie. Gasten: presentatrice Catherine Keyl, programmamaker Bram van Splunteren, SCP-directeur Paul Schnabel en journaliste Hummie van der Tonnekreek.

Sonja Barend - en omgangsvormen 2006

Vara, nov-2006
Sonja en Omgangsvormen, november 2006.
Sonja praat met gasten over de invloed van de tv op de Nederlandse samenleving. Dit keer omgangsvormen. Gasten: Paul de Leeuw; journaliste Wouke van Scherrenburg, programmamaker Pieter Storms, minister van defensie Henk Kamp (VVD) en journalist Ed van Westerloo.

Sonja Barend en Jamie Oliver 2006

Vara, 26-dec-2006

Sonja en Jamie op Tweede Kerstdag 2002.
Misschien wel de lekkerste uitzending die Sonja Barend in haar 40-jarige carrière maakte. Op bezoek bij The Naked Chef, Jamie Oliver, de Engelse topkok die op het punt staat een restaurant te openen dat dient als opleidingsplaats voor werkloze jongeren. Smullen geblazen.

Sonja Barend - Karel Appel 2004

Vara, 2004

Barend en Appel. Oktober 2004
In oktober 2004 maakte Sonja Barend een portret van Karel Appel. Een gesprek met en over de kunstenaar, met een bezoek aan zijn woon- en werkplaats New York.

Sonja Barend - Masterclass 2003

Vara, 2003
Cees Korvinius
Michael Chance

Masterclass uit 2003.
Sonja praat met bekende personen die in een masterclass hun kennis en vaardigheden aan enkele jonge beroepsgenoten. In april 2003 was het strafpleiter Cees Korvinus die de jonge meesters de kneepjes van het vak leert en countertenor Michael Chance die enkele zangtalenten onder zijn hoede neemt.

Sonja barend - Masterclass 2003

Vara, 2003
Gijs Scholten van Aschat
Bettine Vriesekoop

Masterclass, Maart 2003
Masterclass, een meesterlijk programma van Sonja. Bekende personen die uitblinken in hun vakgebied en hun kennis in een masterclass overdragen aandrie of vier getalenteerde jonge beroepsgenoten. Uit maart 2003 de aflevering met acteur Gijs Scholten van Aschat en uit april 2003 de beste tafeltennisster die Nederland ooit heeft gehad Bettine Vriesekoop.

Zomergasten 1988 - Sienie Strikwerda

VPRO, 1988

Mies Bouwman - Boem met Johan Cruyff 29-sep-1975

Sonja barend - Sonja Special tgv 75 jaar Vara - Talkshows

Vara, 02-nov-2000

zondag 13 april 2014

Sonja Barend - Sonja in circus Royal

1995
B&W, 18-02-1998 en Sonja op Locatie.
Felle discussie als Sonja Barend in het ‘B&W café’ in Amsterdam praat met schrijvers De Vink, Breukel, Boon, Noorda en Boudewijn Büch in het kader van het Jaar van de Bijbel. In Sonja op Locatie uit 1995 bezoekt zij Circus Royal.

Sonja Barend - Sonja

Vara, aug 1986
Zangeres zonder naam

Mies Bouwman - in de Hoofdrol Paul de Leeuw 20-dec-1992

In de Hoofdrol 20-dec-1992
Paul de Leeuw in AVRO's 'In de Hoofdrol' bij Mies Bouwman staat voor pret en plezier en staat vol met terugblikken op zijn afwisselende loopbaan en op zijn persoonlijke leven, met o.a. zijn eerste liefde, zijn collega’s uit een restaurant en zijn eerste pianolerares. Collega’s uit het vak waaronder Simone Kleinsma en Willeke Alberti komen langs en er zijn fragmenten uit programma’s als Sterrenslag, Sonja op Woensdag en De Schreeuw van de Leeuw.Mies Bouwman leidt het programma zelf bij u in.

Mies Bouwman - In de Hoofdrol Erica Terpstra 1992

In de Hoofdrol 6-dec-1992
Ook in 1992 was AVRO's 'In de Hoofdrol' met Mies Bouwman een van de best bekeken tv-programma’s. In deze aflevering staat Erica Terpstra in de schijnwerpers. Met beelden van haar voorbereidingen op wedstrijden en van het WK-zwemmen in Tokio in 1964. Met fragmenten van Erica Terpstra in de politiek en met verrassende confrontaties met haar zoons, met Ria Bremer, Peter-Jan Rens, Hennie Huisman en met de zwemsters Ada Kok, Klenie Bimolt en Corrie Winkel.Mies Bouwman zelf leidt het programma bij u in.

Mies Bouwman In de Hoofdrol Johnny Kraaykamp 21-jan-1961

Een tweede 'Hoofdrol' is weggelegd voor Johnny Kraaykamp sr.
Het programma van 21 januari 1961 zit, zowel voor Kraaykamp zelf als voor de kijkers, boordevol met verrassingen. Met liedjes, moppen en sketches, maar ook met aandacht voor het serieuze toneelwerk van de hoofdrolspeler.Mies Bouwman leidt het programma zelf bij u in.

Mies Bouwman - In de hoofdrol Ron Brandsteder 08-feb-1986

In de Hoofdrol 8 februari 1986
AVRO's 'In de Hoofdrol' vandaag met Ron Brandsteder. Mies Bouwman kijkt terug op zijn veelzijdige loopbaan en verrast hem met gasten als Jos Brink, André van Duin, kandidaten uit de showbizz quizzen, zijn vrouw, zijn vader, Ivo Niehe en met natuurlijk Bella de Beer.Mies Bouwman zelf leidt het programma bij u in.

Mies Bouwman In de Hoofdrol majoor Bosshardt 25-apr-1986

In de Hoofdrol 25 april 1986
Majoor A.M. Bosshardt, het boegbeeld van het Leger des Heils, staat centraal in het AVRO-programma 'In de Hoofdrol'. Mies Bouwman haalt belangrijke gebeurtenissen aan uit het leven en de carrière van de majoor en verrast haar met de aanwezigheid van mensen die daarin een rol speelden: o.a. de cabaretier Sieto Hoving, presentator Ted de Braak, VARA-radiopresentator Bert Garthoff, naaldkunstenares Cecile Dreesmann, Liesbeth den Uyl en Anton Pieck.Mies Bouwman leidt zelf het programma bij u in.

Mies Bouwman - In de Hoofdrol Corry Brokken 1960

In de Hoofdrol Corry Brokken.
Mies Bouwman excelleert in 1960 met een verrassingsprogramma van de AVRO waarin een bekende Nederlander in de schijnwerpers wordt gezet. De hoofdrol is op 29 oktober 1960 voor Corry Brokken, winnares van het Eurovisie Songfestival. Zij werd in de studio geconfronteerd met mensen die in haar carrière een rol hebben gespeeld. Een avond lang worden haar wensen vervuld. Mies Bouwman leidt het programma bij u in.

Mies Bouwman - In de Hoofdrol Joop Doderer 14-okt-1986

Mies Bouwman - Mies 25-dec-1982

Mies 25 december 1982
'Mies', de korte maar krachtige titel van het AVRO-programma van Mies Bouwman van zelf 25 december 1982. Veel kerst dus. Met liedjes gezongen door Mies Bouwman zelf, Marco Bakker en door het koor De Poolse Nachtegalen. Verder een gesprek met twee uit de zaal geselecteerde ‘gewone’ mensen en met pianist Pim Jacobs over het 25 jarig bestaan van zijn trio. Verder nog een compilatie van bankgesprekken met o.a. André van der Louw & Gerrie Knetemann, Simon Carmiggelt & Anton Geesink, Hans Wiegel & majoor A.M. Bosshardt, Pieter van Vollenhoven & Mary Dresselhuys en Prins Bernhard.Mies Bouwman zelf leidt het programma bij u in.

Mies Bouwman - Mies 29-dec-1981

Mies 29 december 1981
In AVRO's populaire entertainmentprogramma 'Mies' draait het om mensen en om dingen die er toe doen. Altijd ontspannen, vaak met een lach.Randy Crawford komt zingen, Anita Meyer praat over haar leven en Mini en Maxi treden op. Ook aandacht voor dieren: mw. van Oord is er met haar keeshond en meneer Laarhoven met twee aapjes.Het gesprek op de bank wordt gevoerd met Pim Jacobs en Martine Bijl. Verdere gasten zijn wielrenner Gerrie Knetemann en zijn moeder, bokser Rudy Koopmans en bodybuildster Erica Mess. Het programma wordt ingeleid door Mies Bouwman zelf.

Mies Bouwman - Mies 22-dec-1981

Mies 22 december 1981
In AVRO's populaire entertainmentprogramma 'Mies' draait het om mensen en om dingen die er toe doen. Altijd ontspannen, vaak met een lach. Verslaggever Theo Koomen en de hockeyers Pierre Hermans en Roderick Bouwman zijn te gast. Angelo Branduardi zingt ‘Merry we will be’ en een keur aan Nederlandse artiesten o.a. Saskia & Serge, Ciska Peters, Peter Koelewijn, Corry Konings, Oscar Harris & Oscar Benton en Sandra Reemer zingt ‘Een heel gelukkig kerstfeest’. Verder swingende muziek uit de musical 'Bubbling Brown Sugar'.Op de bank zitten Albert Mol en Willy Walden (en hondje Tousjka).Mies Bouwman zelf leidt het programma bij u in.

Mies Bouwman - Mies 17-nov-1981

Mies 17 november 1981
In AVRO's populaire entertainmentprogramma 'Mies' draait het om mensen en om dingen die er toe doen. Altijd ontspannen, vaak met een lach. In deze aflevering nemen Johan Cruijff en Johhny Kraaykamp plaats op de bank en geven antwoord op 10 persoonlijke vragen.Mies Bouwman zelf leidt het programma bij u in.

zaterdag 12 april 2014

Mies Bouwman - Mies 03-nov-1981

Mies 3 november 1981
In AVRO's populaire entertainmentprogramma 'Mies' draait het om mensen en om dingen die er toe doen. Altijd ontspannen, vaak met een lach. In deze aflevering de dammers Harm Wiersma en Anatoli Gantwarg, Willeke Alberti en het kinderkoor De Waagzangertjes, pianist René van Helsdingen en Pierre Knoops, maar ook de recordpoging 'grootste uitnodiging' en een uitvinding voor het reinigen van toiletbrillen.Majoor A.M. Bosshardt en Hans Wiegel nemen plaats op de bank en geven antwoord op 10 persoonlijke vragen.Mies Bouwman zelf leidt het programma bij u in.

Mies Bouwman - Een mens wil … 31-jan-1975

'Een mens wil op vrijdagavond wel’s even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende in de wereld' van 31 januari 1975.
Een mondvol, maar de titel van dit AVRO-programma van Mies Bouwman spreekt voor zich. Kijkers geven aan wat ze wilden zien: soms hilarische fragmenten van amateurvoorstellingen, dan weer ontroerende muziek of een act van een beroepskomiek. In deze aflevering van 31 januari 1975 komen Joop Doderer en Tineke van Leer met 'De butler James' langs. Ook Nana Mouskouri en De Mounties zijn van de partij. En er is muziek van Adamo.Mies Bouwman leidt zelf deze aflevering bij u in.

Mies Bouwman - Een van de Acht 06-mei-1972

Een van de Acht van 6 mei 1972.
Het immens populaire spelprogramma van de VARA, gepresenteerd door Mies Bouwman, waarin kandidaten – mits ze een goed geheugen hebben - met veel prijzen naar huis kunnen gaan.Mies Bouwman leidt het programma zelf bij u in.

Mies Bouwman - Een van de Acht 05-jun-1971

Een van de Acht van 5 juni 1971.
'Een van de Acht': een amusementsprogramma pur sang van de VARA voor de hele familie.
Vier koppels kandidaten, bestaande uit twee familieleden die minstens één generatie verschillen, strijden met elkaar in allerlei spelopdrachten. Een van de acht blijft over die in de finaleronde. "Licht uit, spot aan. Start de band". De finalist ziet op een lopende band prijzen aan zich voorbij gaan. Alles dat hij zich later kan herinneren mag mee naar huis. Mies Bouwman leidt het programma zelf bij u in.

Mies Bouwman - Mies en scene Wim Thomassen 08-jan-1966

Mies Bouwman start in 1965 VARA's praatprogramma 'Mies en Scène',
08 januari 1966
een mengeling van gesprekken, actualiteit en amusement. In het zgn. stoel-interview stelt zij tien vragen aan een bekende Nederlander. In deze aflevering beantwoordt Burgemeester Wim Thomassen van Rotterdam de tien vragen over uiteenlopende onderwerpen.Mies Bouwman leidt het programma zelf bij u in.

Mies Bouwman - Zo is het toevallig ook nog eens een keer

09-nov-1963
01-nov-1964

Twee onverkorte afleveringen van VARA's 'Zo is het toevallig ook nog ’s een keer'.
09 november 1963
01 februari 1964
Een programma dat de controverse zocht en de tongen losmaakten. Ingezonden brieven en opzeggingen van het lidmaatschap van de VARA waren het gevolg. Mies Bouwman leidt de uitzending zelf in.

Mies Bouwman - Mies en scene Zo is het dl 1 1964

Een aflevering van VARA's 'Zo is het toevallig ook nog ’s een keer' uit 1964.
04 januari 1964
Dit toendertijd spraakmakende satirisch programma nam de actualiteit en de politiek pittig op de korrel. Met commentaren, sketches en liedjes door Yoka Berretty, Mies Bouwman, Jan Blokker, Rinus Ferdinandusse, Dimitri Frenkel Frank, Gerard van het Reve en Joop van Tijn. ‘Zo is het…’ zorgde voor vertier, maar ook voor veel ophef.Mies Bouwman leidt de aflevering zelf bij u in.

Mies Bouwman - Mies en scene schrijvers

A. den Doolaard, Jan de Hartog, Victor E van Vriesland, Leo Vrooman

Delen uit afleveringen van 'Mies en Scène' met grote namen uit de Nederlandstalige literatuur: A. den Doolaard (5 februari 1966), Victor E. van Vriesland (2 april 1966) over het schrijven van ingezonden stukken in de krant en over schrijvers die veelvuldig in de publiciteit komen. Verder met Jan de Hartog (26 februari 1967) en dichter Leo Vrooman (24 november 1968). Mies Bouwman leidt zelf de vier gesprekken in.

Mies Bouwman - Mies en scene Politiek 1966-1967

Cals, Drees, Uttewaal van Stoetwegen, van Hall, van Mierlo

'Mies en Scène' en de politiek.
in deze afleveringen zijnte gast: minister van staat en oud-premier mr. J.M.L.Th. Cals (5 mei 1967), Jonkvrouw Ch.W.I. Wttewaal van Stoetwegen, Tweede Kamerlid voor de CHU (30 april 1966). Uit hetzelfde jaar de afleveringen waarin oud-premier dr.Willem Drees sr. in de stoel zit i.v.m. zijn rol als getuige bij het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg (21 januari 1966) evenals burgemeester Van Hall van Amsterdam(19 maar 1966). De nog jonge mr. H.A.F.M.O. van Mierlo, die in 1967 fractievoorzitter van D66 en één van de zeven kamerleden van deze nieuwe partij was (24 februari 1967).Mies Bouwman leidt de vijf gesprekken zelf bij u in.

Mies Bouwman - Mies en scene

Mgr Bekkers
Pater Schillebeeckx 14-01-1969
Ds Buskes 12-01-1967

'Mies en Scène' en het geloof.
Op de stoel nemen drie prominenten uit de kerk plaats. Ds. J.J. Buskes, emeritus predikant te Amsterdam (12 januari 1967), pater E. Schillebeeckx (14 februari 1969) en Mgr. Bekkers, bisschop van ’s Hertogenbosch.Mies Bouwman leidt de drie gesprekken zelf bij u in.

Mies Bouwman - Mies en scene 1966,1968, 1969

Toon Hermans 1968
Alex de Haas 1969
Johnny Kraaykamp 1966
Rijk de Gooyer

Drie delen uit afleveringen van VARA's 'Mies en Scène',
waaronder de laatste aflevering van Mies en Scène uit 1966 waarin het komische duo Rijk de Gooyer en Johnny Kraaykamp tijdens het interview de bekleding van de stoel, die dan toch niet meer nodig is, aan flarden snijden. Verder fragmenten uit de aflevering met Alex de Haas (13 maart 1969) en de 10 vragen van het interview met Toon Hermans (16 februari 1968.Mies Bouwman leidt het programma zelf bij u in.

Mies Bouwman - Mies en scene humor

Heintje Davids, Conny Stuart, Wim Sonneveld

Nog meer humor in 'Mies en Scène'
als achtereenvolgens Wim Sonneveld (21 oktober 1966), Conny Stuart(27 oktober 1967) en Heintje Davids (19 januari 1968) op de Stoel plaatsnemen en de 10 aan hen gestelde vragen beantwoorden.Mies Bouwman leidt de drie gesprekken zelf bij u in.

Mies en Scene - G Bomans 1962 1966, S Carmiggelt 1967

In 'Mies en Scène' vaak aandacht voor cabaret.
In haar stoel ontvangt zij Godfried Bomans (16 december 1962 en 30 december 1966) en Simon Carmiggelt (10 februari 1967). Uit 1962 dateert het bijna kolderieke interview dat Mies Bouwman had met Godfried Bomans over zijn passie voor schrijven, zijn eerste boek 'Pieter Bas' en het grote succes van 'Erik of het kleine Insectenboek'.Mies Bouwman leidt de schrijvers zelf bij u in.

Mies Bouwman - De Tweemiljoenste tv-kijker 11-aug-1965

Een feestelijk programma van de NTS van 11 augustus 1965,
waarin officieel de tweemiljoenste tv-kijker van Nederland wordt gerpesenteerd. Met o.a. premier Cals en een quiz voor vijf teams bestaande uit televisiekijkers en -medewerkers die vragen over televisieprogramma’s beantwoorden.Het programma wordt door Mies Bouwman ingeleid.

Mies Bouwman - Telebingo 02-feb-1980

Telebingo 2 februari 1980.
In het begin van de jaren '80 is Mies Bouwman wekelijks te zien als presentatrice van Telebingo. Een show- en spelprogramma met vijf kandidaten ter ondersteuning van een goed doel. De hoofdprijs is steevast een auto. Kijkers met een TeleBingo-kaart kunnen thuis meespelen. In deze aflevering van 2 februari 1980 treden op Pia Beck, Willy Alberti met het onvergetelijke ‘Juliana bedankt’, The Gibson Brothers en Gilbert Bécaud.Het programma wordt bij u ingeleid door Mies Bouwman zelf.

vrijdag 11 april 2014

Mies Bouwman - Een leven met televisie deel 1 en 2

Mies Bouwman: Een leven met televisieDe ongekroonde koningin van de Nederlandse televisie, met een naamsbekendheid die in ons land de 100% ongetwijfeld haalt, is de hele maand oktober het stralende middelpunt van de programmering van HilversumBest. Mies Bouwman, inmiddels bijna 80 jaar maar nog steeds met een jeugdig elan, kijkt terug op de geschiedenis van de Nederlandse tv. Natuurlijk met de vele hoogtepunten uit de programma’s waarop zij zo nadrukkelijk haar stempel drukte. Iedere dag een nieuwe reeks feel good momenten: van ‘Zo is het toevallig ook nog ‘s een keer’ en ‘Open het Dorp’ tot ‘Mies en Scène’ en ‘In de Hoofdrol’. In oktober is de hoofdrol dus voor Mies Bouwman zelf. Han Peekel interviewde haar n.a.v. haar 57 jarige carrière bij de Nederlandse tv. Alle programma’s van HilversumBest leidt zij zelf bij u in.
Deel 1 van een recente ontmoeting van Han Peekel met Mies Bouwman.
In een openhartig en soms verrassend gesprek blikt Mies Bouwman terug op haar 57 jaren met televisie. Fragmenten uit bekende en minder bekende programma's nemen u mee naar de eerste jaren van haar carrière.Uit 1955: Een wandeling door Rotterdam met Kees Brusse en Mies Bouwman als verloofd stel. Verder fragmenten uit de actie 'Open het Dorp' (1962) en een muziekprogramma uit 1959 met Les Compagnons de la Chanson.
Deel 2 van een recente ontmoeting van Han Peekel met Mies Bouwman.
In een openhartig en soms verrassend gesprek blikt Mies Bouwman terug op haar 57 jaren met televisie. Fragmenten uit bekende en minder bekende programma's nemen u mee naar de latere jaren van haar carrière.Verder een aflevering van het programma 'Kom er maar eens achter' (AVRO, 1962), een spelletjesprogramma waarbij het geheugen van de kandidaten wordt getest. En als toegift een collage uit afleveringen van 'Mies en Scène'. (AVRO, 1965)

Annie M G - 7 delen

Vara/NTR , 20-mei-2011

Adventures in Architecture - 8 delen

BBC, 2008

Adventures in architecture - Afl. 1: Beauty
In de eerste aflevering onderzoekt Dan Cruickshanck het concept schoonheid in de architectuur en bezoekt hij een aantal gebouwen uit verschillende tijdperken en culturen die universele schoonheid uitademen. Zo reist hij eerst naar een verre uithoek van Groenland om er samen met een Inuit-gids een iglo te bouwen: een haast perfect bouwwerk dat mooi is in zijn eenvoud en natuurlijkheid, twee eigenschappen die Dan ook in de Inuit-cultuur ontdekt.
Daarna gaat de reis naar China, waar Dan in Le Shan de grootste Boeddha-beeld uit de oudheid bezoekt. De schoonheid van de Boeddha wees miljoenen pelgrims de weg naar het Nirwana. Weelderige schoonheid vindt Dan in het Catharina-paleis in Sint-Petersburg, een hoogtepunt van de Russische barok. Het paleis werd haast helemaal verwoest in de Tweede Wereldoorlog en Dan vraag zich af of de restauratie even mooi is als het originele gebouw.
De hindoeïstische Zonnetempel van Konarak in Oost-India werd door de Britten bijna vernield omdat ze geschokt waren door de expliciete seksuele afbeeldingen in het heiligdom. De indrukwekkende middeleeuwse kathedraal van Albi moest de Kathaarse ketters zo imponeren dat ze zich weer ‘op het rechte pad’ begaven, maar Dan is vooral geïmponeerd door de prachtige baksteenarchitectuur van het gebouw.

Adventures in architecture - Afl. 2: Death
Donderdag 11 september 2008.
De architectuur heeft altijd en overal rekening gehouden met dat éne onvermijdelijke feit in het leven: dat we allemaal sterven. In het Tsjechische Sedlec vertelt Dan Cruickshanck het macabere verhaal van een kapel die werd gedecoreerd met menselijke beenderen.
Nog schokkender is de geschiedenis van de piramides van Yaxha Mayan in Guatemala: ooit waren ze het toneel van rituele mensenoffers. In Egypte bezoekt Dan de grafkamer van een faraovrouw en onderzoekt hij de rol van de complexe graftempels in de Oud-Egyptische dodencultuur.
Op het grootste kerkhof van Europa, Staglieno in Genua, verbaast dan zich over de mooie en zelfs erotische sculpturen. In Varanasi ten slotte staat hij oog in oog met de dood: de architectuur van de heilige stad is helemaal aangepast aan haar rol als ‘geliefde’ crematieplaats voor de hindoes.

Adventures in architecture - Afl. 3: Paradise - Egypt
Donderdag 18 september 2008.

Sinds het begin van de beschaving hebben mensen geprobeerd om paradijzen op aarde te creëren. In deze aflevering toont Dan Cruickshanck een aantal gebouwen die het religieuze of culturele ideaalbeeld van ‘het paradijs’ evoceren. In Egypte reist hij naar het Sint Catharina-klooster, één van de oudste monastieke gebouwen ter wereld en ondanks zijn op het eerst gezicht sobere constructie een waar paradijs in het midden van de onherbergzame Sinaïwoestijn, volgens de overlevering op de plaats van de ‘brandende braamstruik’ van Mozes.
Daarna bezoekt hij de ‘hangende tempel’, een Taoïstisch heiligdom in het Chines Hunyan. Het gebouw kleeft als het ware aan een rotswand. In Istanboel staat de prachtige Suleymaniye-moskee, de mooiste ter wereld. Hij symboliseert ‘de poorten van het paradijs’. Heel wat kleiner en pittoresker zijn twee eeuwenoude houten kerkjes in de Russische wildernis die nog altijd gebruikt worden. Tot slot verliest Dan zich in de drukke chaos van de heilige Indische stad Sri Ranganathaswamy, waar de hindoes het wonder van de schepping komen vieren.

Adventures in architecture - Afl. 4: Disaster
Donderdag 25 september 2008.
Hoe groots, indrukwekkend en monumentaal gebouwen ook kunnen zijn, de geschiedenis heeft ons geleerd dat ze door oorlog of natuurrampen op enkele minuten vernield kunnen worden. In deze aflevering bezoekt Dan Cruickshanck een aantal gebouwen die door zo’n tragedie getroffen werden of nu nog altijd bedreigd worden.
De rijke barokstad Dresden werd in de Tweede Wereldoorlog door geallieerde bombardementen met de grond gelijk gemaakt, maar wordt nu in haar vroegere glorie gereconstrueerd. In het Afghaanse Jam waagt Dan zijn leven door in volle oorlogsgebied een minaret te gaan bezoeken die een symbool van vrede en tolerantie is.
San Francisco is een stad die leeft met het vooruitzicht van een vernietigende aardbeving. Dan ontdekt er hoe de architectuur daar rekening mee houdt en levens kan redden als het ooit zo ver zou komen. In het Syrische Palmyra vertelt Dan over het tragische lot van deze illustere oasestad langs de Zijderoute die in conflict kwam met het machtige Romeinse rijk.


Adventures in architecture - Afl. 5: Connections
Donderdag 2 oktober 2008.
In deze aflevering onderzoekt Dan Cruickshanck hoe mensen overal ter wereld samenleven in grote steden. In Mumbai, New York, Brazilië en Damascus ontdekt hij bruisende gemeenschappen. Hij vraagt zich af waarom sommige steden zo succesvol zijn en andere tot mislukken gedoemd.
De Braziliaanse hoofdstad Brasilia werd ooit door de Communisten gebouwd, maar is nu een ‘reservaat’ voor de superrijken. Damascus is wellicht de oudste permanent bewoonde stad ter wereld. Dan probeert het geheim van haar ouderdom te achterhalen. De Rockefeller Center in new York is een van de beroemdste wolkenkrabbers van de stad. Hoe is dit gebouw, het resultaat van de Grote Depressie, uitgegroeid tot een stad in de stad?
Nog zo’n stad in de stad, maar van een heel andere orde, is Dharavi in Mumbai, de grootste ’sloppenstad’ van India. Miljoenen mensen hebben er ondanks hun grote armoede een thuis gevonden, maar nu dreigt Dharavi gesloopt te worden.


Verleden van Nederland - 7 delen

2008

Mad men - 9 afleveringen

Vara, 2009

De Oorlog - 9 delen

NPS

De Bezetting - 21 delen

Zomergasten 1991 - Jan Wolkers

VPRO, 1991

Zomergasten 1992 - Ischa Meyer

VPRO, 1992

Zomergasten 1995 - Harry Mulisch

VPRO, 1995

Zomergasten 1998 - Willem van Kooten (2 delen)

VPRO, 1998

Zomergasten 2002 - Mies Bouwman

Zomergasten 2002 - Cees Fasseur

VPRO, 2002

Zomergasten 2008 - Ronald Plasterk

VPRO, 2008

Zomergasten 2008 - Junkie XL

VPRO, 2008

Zomergasten 2008 - Naema Tahir

VPRO, 2008

Zomergasten 2008 - Annemarie Prins

VPRO, 2008

Zomergasten 2008 - Joop van den Ende

VPRO, 2008

Zomergasten 2008 - Willem Schinkel

VPRO, 2008

Zomergasten 2009 - Prem Radhakishun

VPRO, 02-aug-2009

Zomergasten 2009 - Victor & Rolf

VPRO, 26-jul-2009

Zomergasten 2009 - Carice van Houten

VPRO, 16-aug-2009

Zomergasten 2009 - Trudy Dehue

VPRO, 09-aug-2009

Zomergasten 2009 - Alexander Pechtold

VPRO, 23-aug-2009

Zomergasten 2009 - Jaap van Zweden

VPRO, 30-aug-2009

Zomergasten 2010 - Jan Marijnissen

VPRO, 25-jul-2010

Zomergasten 2010 - Maarten 't Hart

VPRO, 01-aug-2010

Zomergasten 2010 - Paulien Cornelisse

VPRO, 08-aug-2010

Zomergasten 2010 - Paul Verhoeven

VPRO, 2010

Zomergasten 2011 - Marc Marie Huijbregts

VPRO, 24-jul-2011

Zomergasten 2011 - Dick Schwaab

VPRO, 31-jul-2011

Zomergasten 2011 - Step Vaassen

VPRO, 07-aug-2011

Zomergasten 2011 - Lilian Goncalvez

VPRO, 14-aug-2011

Zomergasten 2011 - Guy Verhofstadt

VPRO, 28-aug-2011

Wintergasten - Antony Hegarty

VPRO, 03-jan-2011

DWDD - Matthäus passion

Vara, 10-apr-2014

woensdag 9 april 2014

Zomergasten afl tgv 25e jaar

VPRO, 15-jul-2012

Zomergasten 2012 - Henny Vrienten

VPRO, 22-jul-2012

Zomergasten 2012 - Micha Wertheim

VPRO, 29-jul-2012

Zomergasten 2012 - Jolande Withuis

VPRO, 05-aug-2012

Zomergasten 2012 - Lidewij Edelkoort

VPRO, 12-aug-2012

Zomergasten 2012 - Ben Verwaayen

VPRO, 19-aug-2012

Zomergasten 2012 - Adriaan van Dis

VPRO, 26-aug-2012

van Kooten en de Bie

VPRO, 16-nov-1983

van Kooten en de Bie

VPRO, 14-dec-1983

van Kooten en de Bie

VPRO, 11-jan-1984

van Kooten en de Bie

VPRO, 08-feb-1984

van Kooten en de Bie

VPRO, 04-apr-1984

van Kooten en de Bie

VPRO, 07-apr-1984

van Kooten en de Bie - Gala van het gouden hoofd

VPRO, 23-dec-1984

Van Kooten en de Bie

VPRO, 03-feb-1985

Van Kooten en de Bie

VPRO, 31-mrt-1985

Van Kooten en de Bie - Wo ist der Bahnhof

VPRO, 05-mei-1985

dinsdag 8 april 2014

Van Kooten en de Bie - Het Concept

VPRO, 02-feb-1986

Van Kooten en de Bie

VPRO, 27-apr-1986

Van Kooten en de Bie

VPRO, 05-okt-1986

Van Kooten en de Bie

VPRO, 01-feb-1987

Van Kooten en de Bie

VPRO, 04-okt-1987

Van Kooten den de Bie

VPRO, 15-nov-1987

Van Kooten en de Bie - De Meermanscel

VPRO, 07-feb-1988

Van kooten en de Bie

VPRO, 20-mrt-1988

Van Kooten en de Bie - Van Kooten en van Kooten

VPRO, 01-mei-1988

Van Kooten en de Bie - Keek op de week 89/90

VPRO

Van Kooten en de Bie - Keek op de week 10 afl

VPRO, 18-okt-1992

Van Kooten en de Bie - Krasse Knarren 8 afl

VPRO, 03-okt-1993

zondag 6 april 2014

In bed met van Kooten en de Bie 12 afl

VPRO, 09-okt-1994 ™ 26-mrt-1995

Van Kooten en de Bie - Deksel van de desk 8 afl

VPRO, 08-okt-1995 ™ 10-dec-1995

Van kooten en de Bie sloegen weer toe - 3 delen

VPRO, 05-feb-2012

Van Kooten en de Bie - Forever young boekenweek 2010

VPRO,12-mrt-2010

Vrije jongens waren wij, maar slimme vrije jongens’
Dit is zoals de oprichters van de ‘Tegenpartij’ Nescio’s eerste zin uit Titaantjes parafraseren: ‘Jongens waren we, maar aardige jongens’. Van Kooten en De Bie presenteren ter gelegenheid van de boekenweek hun jaarlijkse bloemlezing. Ditmaal gaat hij over het Titaantjesthema.
Zij zijn op zoek gegaan naar oude afleveringen over jongensleed zoals dat werd beleefd, besproken en bezongen door F. Jacobse en Tedje van Es, moeder en zoon Van Putten, B&W van Juinen, Cor, Cock en Ab van der Laak, de zussen Jet en Koosje Veenendaal, de Vieze Man, de Oudere Jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof met hun Stichting Morekop, en andere oude bekenden.
Deze uitzending zal niet worden uitgebracht op DVD.

Het koekkuloerem invite - boekenweek 2011

VPRO, 18-mrt-2011

Koot en Bie bijna uit elkaar - boekenweek 2012

VPRO, 16-mrt-2012

De prooi - 3 delen

Vara, 21-okt-2013

Van Moskou tot Moermansk - 8 delen

VPRO, 2010

Den Uyl en de affaire Lockheed - 3 delen

Vara, okt-2010

Dokter Deen - 10 delen

Max, jan-apr 2014

Seth Gaaikema - Oudejaarsconference

Veronica, 31-dec-1985

Freek de Jonge - De Mythe deel 1 en 2

VPRO, 21-dec-1983

Freek de Jonge - Een Verademing

1984

Youp van 't Hek - Oudejaarsshow

1989

Freek de Jonge - De Ontlading

VPRO, 01-jan-1989

Freek de Jonge - De estafette

VPRO, 31-dec-1992

Youp van 't Hek - Oudejaarsshow

Vara, 31-dec-1995

Spijkers Gulden jaaroverzicht

Vara, 31-dec-2001

Youp van 't Hek - De wereld draait door

Vara, 31-dec-2001

zaterdag 5 april 2014

Freek de Jonge - Het laatste oordeel

VPRO, 31-dec-2001

Guido Weijers - oudejaarsconference 2010

2010

Freek de Jonge - Het verlossende woord

VPRO, 02-jan-2011

Youp van 't Hek - De tweede viool

Vara, 31-dec-2011

Freek de Jonge - Lone Wolf

VPRO, 01-jan-2012

van Muiswinkel en collega's oudejaars 2012 - Het eerlijke verhaal

Vara, 31-dec-2012

Nederland 1948-1973

09-dec-1992

Johnny Hoes, Zangeres zonder naam, Louis Davids

Geschiedenis tv, 2009

De Wrekers (back to the sixties)

Veronica, 01-jun-1993

Back to the sixties 1961-1964

Veronica, 1993

Inauguratie Barack Obama

19-jan-2008

Andere Tijden - de jaren vijftig in kleur

2008

Andere Tijden - De bevrijding door de ogen van de Canadezen juni 1944

Tele archief - diverse jaren

TROS, 14-apr-1994

Tele archief 1960,1963, 1962

TROS, 10-jan-1994

NOS journaal NSS top 2014

NOS, 23/24/25 mrt 2014

Boekenquiz 2014

NTR, 10-mrt-2014

DWDD - Hier is Adriaan van Dis

Vara, 06-mrt-2014

Telearchief 1963,1964

TROS, 07-mrt-1994

Andere Tijden - De werkelijkheid van WF Hermans

NTR/VPRO, 28-okt-2012

Vara 60 jaar

Vara, 01-nov-1985

Oudejaarsshow - Jan Jaap vd wal

Vara, 31-dec-2009

Freek de Jonge - Stroman & trawanten - deel 1

VPRO

Wim Kan - herdenkingsprogramma

Vara, 09-sep-1983

Wim Kan - In een ommezien

06-okt-1984

Farce majeure

NCRV, 19-apr-1985

vrijdag 4 april 2014

Freek de Jonge - in het damestasje

VPRO, 05-mrt-1988

Fragmenten uit de Cabaretshows van Wim Kan

Vara, 08-sep-1988

Freek de Jonge - de Komiek

1989

Sonneveld theater show - 1962/1963

03-apr-1994

Wim Sonneveld - Sonneveld over Sonneveld

KRO, 08-apr-1994

Een avond met Wim Sonneveld - 1965

KRO, 15-apr-1994

Wim Sonneveld met Ina Faassen 1969

KRO, 03-apr-1994

Freek de Jonge - De Stemming 4 verkiezingsdebat

11-sep-2012

Vara 60 jaar ( 5 delen)

Vara, 01-nov-1985

Tweeluik Godfried bomans ( 2 uitzendingen)

KRO, 06-jan-1991

70 jaar vara - schatten om nooit te vergeten ( 2 delen)

VARA, 03-nov-1995

Dertig jaar Gouden Televizierring Gala

AVRO, 13-okt-1995

43e Gouden Televizierring Gala

AVRO, 2008

TV Moment van het jaar - 2008

VARA, 31-dec-2008

TV Moment van het jaar 2009

SBS6, 31-dec-2009

donderdag 3 april 2014

44e Gouden Televizierring Gala 2009

AVRO, 23-okt-2009

Mies 80 !

AVRO, 30-dec-2009

AVRO plaatst jarige Mies (80) in de hoofdrol

ANP − 11/12/09, 08:40
HILVERSUM (ANP) - De AVRO neemt maandag in Theater Het Park in Hoorn een programma op waarin Mies Bouwman in het zonnetje wordt gezet. Op oudjaarsdag wordt zij namelijk tachtig jaar en wegens die mijlpaal vindt de omroep het tijd om zijn voormalig werkneemster ,,een passend eerbetoon'' te geven, staat op de website van de AVRO. Het programma wordt rond de jaarwisseling uitgezonden.
De show heet 'Mies, 80!'. ,,In het theater zal zij het stralende middelpunt zijn van haar eigen feest met optredens van diverse artiesten, alle hoogtepunten uit haar carrière en vele bijzondere gasten uit het televisievak'', staat er op de website. Het evenement lijkt veel weg te hebben van het programma In de Hoofdrol, dat zij in het verleden presenteerde.

TV Show - Opening de la Mar A'dam

TROS, 26-nov-2010

45e Gouden Televizierring Gala

AVRO, 22-okt-2010

Duysendste DWDD

VARA, 06-jun-2011

Willem Duys voor de vuist weg - herdenkingsprogramma

AVRO, 07-jun-2011

TV Monument - Hetty Blok

VARA, 14-mei-2011

Sonja op Zaterdag Special : interviews

VARA, 08-okt-2011

46e Gouden Televisierring gala

AVRO, 21-okt-2011

TV Show - Maarten v Rossum , Mies Bouwman

TROS, 18-dec-2011

TV Monument - Willem Ruis

VARA, 31-mrt-2012

Het Gala van de nederlandse film 2012

VPRO, 05-okt-2012

47e Gouden televizierring Gala

AVRO, 19-okt-2012

DWDD - met Sonja Barend Award

VARA, 16-okt-2012

woensdag 2 april 2014

Boudewijn Buch - De dichter, de dodo en het demasque

Cultura24, 23-nov-2012

De fascinaties van Boudewijn Buch - 100 jaar oorlog, De Dodo

Cultura24, 22-nov-2012

De fascinaties van Boudewijn Buch - Goethe, Eilanden

Cultura24, 21-nov-2012

De fascinaties van Boudewijn Buch - Ontdekkingsreizigers, Dierenverdriet

Cultura24, 20-nov-2012

De fascinaties van Boudewijn Buch - De Bibliotheek, Schrijvers

Cultura24, 19-nov-2012

DWDD - Het allerkleinste

VARA, 16-nov-2012

Penoza 2 afl 1/2/3/4/5/6/7

KRO, nov-2012

A personal journey with Martin Scorsese through American movies

Hollanddoc24, 30-dec-2012

Joop de Uyl, een kwart eeuw later

VARA, 24-dec-2012

Andere Tijden - De komst van het schijfje

VPRO, 17-feb-2013

Andere Tijden Sport - Elfstedentocht 1963

NOS/VPRO/NTR, 16-jan2013

DWDD met George en Yolanda

VARA, 06-feb-2013

Het Gala van de Nederlandse film 1 en 2

VPRO, 04-okt-2013

dinsdag 1 april 2014

48e Gouden Televizierring Gala 2013

AVRO, 18-okt-2013

DWDD Heimwee - Hier is Adriaan van Dis

VARA, 14-mrt-2013

North Sea jazz 2008 (3 delen)

2008

North Sea Jazz 2009 (2 delen)

North Sea jazz 2011 - Chaka Khan, Roy Ayers & Friends

Cultura24, 2011

North Sea Jazz 2011- Kytecrash, Ben, l'oncle soul, Otis Taylor

Cultura24, 2011

North Sea Jazz 2011 - Trombone Shorty

Cultura24, 2011

North Sea jazz 2011 - Sergio mendes, Hendricks Jarreau & Elling

Cultura24, 10-jul-2011