maandag 28 maart 2016

Binnen bij het Boekenbal 2016

NTR, 18-mrt-2016

Het Boekenbal wordt 65 en viert dat met een bijzonder thema: Duitsland. Schrijver Abdelkader Benali neemt de kijker mee achter de coulissen van het bekendste en meest gewilde feest van Nederland. Ieder jaar is het weer om een gevecht om de kaartjes tussen schrijvers, uitgevers, redacteuren, journalisten, parvenu's en prominenten.

24-mrt-2016 Overlijden Johan Cruijff

1. DWDD
2. NOS Journaal
3. Stdio Sport
4. Nieuwsuur

zondag 13 maart 2016

Was Van Kooten und Der Bie noch zu sagen Hätten

VPRO, 15-mrt-2016

Duitsland thema boekenweekspecial Van Kooten & De Bie
Door Herman Roggeveen op 12 maart 2016 om 15:45, in de categorie VPRO.
Koot-und-Bie-Beeld-en-Geluid-Roel-BazenNa tien jaar kun je van een traditie spreken: Van Kooten & De Bie die hun archieven induiken om een speciale uitzending te maken gebaseerd op het thema van de Boekenweek. Dit jaar is dat Duitsland en dan kan de legendarische sketch van Wo Ist Der Bahnhof natuurlijk niet ontbreken. De special is vanavond op NPO2 te zien.

Het duo stelde een programma samen uit hun televisiewerk waarin Duitsland een rol speelde. De basis van deze vijftig minuten durende compilatie is de film die zij in 1981 maakten over hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Koot en Bie bezoeken hun ouderlijke huizen en speuren naar sporen van het ‘kleuterverzet 40-45′.

Daarnaast laten zij enkele voorbeelden zien van satire over Duitsland door de jaren heen. Werkopnamen van de speelfilm Beatricks (1978), waarin Rijk de Gooyer ‘alle Duitsers’ speelde, een bezoek aan het Adolf Hitler Museum (1989) en de Duitse versie van Keek op de Week (Guck auf die Woche, 1993).

Was Van Kooten und Der Bie Noch Zu Sagen Hätten, 20.25 uur, VPRO (NPO2)

vrijdag 11 maart 2016

Andere Tijden - jaren 90

NTR, 30-dec-2014

Terugblik op de jaren 90. Archiefbeelden schetsen een tijd van vrijheid en optimisme, van gameboys en dure auto's, maar ook van toenemende spanning en verruwing.

Andere tijden - De omstreden keuze van een kroonprinses

VPRO, 05-mrt-2016

“Wat een onesthetisch en huichelachtig gedoe rond de heer von Amsberg.” en “Als prinses Beatrix die man zo ontzettend liefheeft, dan moet zij deze man volgen naar waar hij woont.” De kritiek in de ingezonden brievenrubrieken loog er niet om: Nederlanders waren lang niet allemaal blij met het voorgenomen huwelijk van prinses Beatrix met de Duitser Claus von Amsberg. De climax kwam op 10 maart 1966, tijdens het huwelijk in Amsterdam. Beelden van rookbommen tussen de bruiloftsstoet gingen de hele wereld over.

In de maanden voorafgaand aan het huwelijk liepen de gemoederen hoog op. De keuze voor een gemaal van Duitse afkomst was omstreden. Kritiek kwam voornamelijk uit Joodse kringen en het voormalig verzet. In kranten en het parlement werd heftig gediscussieerd. Het koninklijk paar leek zich terdege bewust van die gevoeligheid. In een rechtstreeks uitgezonden televisie-interview bij de verloving in 1965 – uniek in de geschiedenis van de Oranjes - refereerde Claus er zelf aan: “Ik ben mij welbewust van uw gevoelens en van de moeilijkheden die hier voor velen van u aan verbonden zijn.”

Het vraaggesprek met Beatrix en Claus maakte deel uit van een charme-offensief. De stralende prinses en haar befaamde ‘huppeltje’ voor de camera’s konden er weinig twijfel over laten bestaan: dit was de man die Beatrix gelukkig zou maken. Maar ook al was daar weinig twijfel over, het verzet tegen een Duitser ‘naast de troon’ bleef.

Dat gold ook voor Hans Knoop, destijds journalist bij de Telegraaf: “Men trapte ons op het hart”. In de weken voorafgaand aan het huwelijk kalkte hij samen met zijn vader ‘Claus d'r aus’ op muren in de hoofdstad. Hij vertolkte daarmee de gevoelens van een groot deel van de Joodse gemeenschap. Janhuib Blans, provo van het eerste uur, sloot zich aan bij de protesten. Hij legt uit: “Wij waren tegen elk signaal van fascisme, we hadden zelf de oorlog niet meegemaakt, maar in die tijd leefde dat heel erg, de serie De Bezetting was op tv, wij wilden dat er lessen werden getrokken.”

Tijdens een conférence ter ere van de ondertrouw merkte Paul van Vliet, die Beatrix kende uit zijn studiejaren, dat de sfeer bij de koninklijke familie gespannen was. “Er kwam een soort ontlading, het lachen, dat was abnormaal hard, dat werd eigenlijk meer dan ik verdiende.” Maar de ontspanning trad pas echt na een aantal jaren in, toen Claus zich ontpopte als een sympatieke en sociale prins. Zowel Hans Knoop als Janhuib Blans leerden hem persoonlijk kennen en kwamen tot inkeer. Knoop ziet zijn protest tegen Claus nu als de grootste beoordelingsfout die hij in zijn 50-jarige carrière heeft gemaakt.

Regie en samenstelling: Gerda Jansen Hendriks
Research: Maarten Blokzijl

Boekenbal 2016

NTR, 10-mrt-2016

Het Boekenbal wordt 65 en dat is reden voor een portret. Want Het Boekenbal is al 65 jaar omhuld met mysterie. Speciaal voor dit tweeluik gaan de deuren één keer wagenwijd open. Schrijver Abdelkader Benali neemt de kijker mee in een actueel anekdotisch tweeluik over het ontstaan, de geschiedenis en de importantie van het meest besproken en meest gewilde feest van Nederland. De organisatie van het bal wordt op de voet gevolgd in de voorbereiding op de jubileumeditie.

Michael Jackson's journey from Motown to Off the Wall

RTL8 08-mrt-2016

Spike Lee maakt documentaire over Michael Jackson's 'Off The Wall'

'Off The Wall' was een revolutionair album, waarmee Michael Jackson aantoonde zich tot een volwassen muzikaal en creatief genie te hebben ontwikkeld. De documentaire vertelt hoe een serieuze, gepassioneerde hardwerkende jongen zich ontwikkelt tot King Of Pop: van Motown naar 'Off The Wall'. Het oorspronkelijke album én de nieuwe documentaire zijn nu samen op CD/DVD en CD/Blu-Ray verschenen.

Het belang van 'Off The Wall' uit 1979 mag niet worden onderschat. De opnames van de destijds slechts 20-jarige Jackson waren een voorbode van zijn verbluffende ontketening als unieke muzikale macht en creatief visionair. Het album maakte korte metten met eerdere verkooprecords van zwarte artiesten en luidde een opwindend nieuw tijdperk in waarin 'R&B-Pop crossover' tot een ongekende hoeveelheid airplay en plaatverkoop zou komen. Het is de plaat die volgens Rolling Stone Magazine "moderne pop zoals we nu kennen, uitvondt".

Voor zwart Amerika was 'Off The Wall' meer dan alleen muziek en entertainment. Het succes van het album was een prestatie van internationaal niveau en leidde tot oprechte trots voor een cultuur die destijds nog moest vechten voor sociale acceptatie onder de gehéle bevolking. De invloed van 'Off The Wall' leidt op creatief vlak uiteindelijk zelfs zover dat het kon dienen als blauwdruk voor uiteenlopende supersterren als Beyoncé, Pharrell, Kendrick Lamar en The Weeknd.

Voor de eerste single 'Don't Stop 'Til You Get Enough', geschreven door Michael Jackson, ontving de artiest zijn eerste Grammy Award. Ook bereikte hij er voor het eerst als solo-artiest in eigen land en internationaal de top van de hitlijsten mee. Met de singles 'Rock with You', 'Off The Wall' en 'She's Out Of My Life' werd Michael ook de eerst solo artiest ooit die met vier singles van het zelfde album genoteerd stond in de Billboard Hot 100. Het album was een enorm commercieel succes en is sinds 2014 goed voor 8 x platina (8 miljoen exemplaren) in de VS. Wereldwijd gingen er meer dan 30 miljoen exemplaren over de toonbank, waarmee het één van de bestverkochte albums ooit is.

Voor de documentaire 'Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall', verzamelde regisseur Spike Lee een schat aan archiefmateriaal, waaronder materiaal uit Michael's persoonlijke archief, interviews met hedendaagse talenten en familieleden, en Michael's eigen uitspraken en beeldmateriaal. De documentaire toont een hoofdstuk uit zijn carrière dat nog maar zelden is belicht en laat het publiek meereizen door de tijd met Michael vanaf het begin bij Motown en de daarna ingeslagen nieuwe richting bij CBS Records waar hij de basis legt voor een succesvolle samenwerking met de legendarische producer Quincy Jones.

De release vond plaats op 26 februari tijdens 'Black History Month' en werd voorafgegaan door de Amerikaanse TV-premiere op 5 februari. De allereerste vertoning was op 24 januari tijdens het Sundance Film Festival in Utah.