maandag 28 december 2015

Tegenlicht - Bankgeheimen

VPRO, 01-mrt-2015

Journalist en antropoloog Joris Luyendijk bevond zich twee jaar onder bankiers en schreef er een boek over. Hij praat door waar het boek ophoudt.

'Op een haar na heeft de financiële wereld in 2008 uw leven al onvoorstelbaar ontwricht. De diepere oorzaken hiervan zijn niet weggenomen, hoewel alle insiders weten wat ze zijn. Hoe kan dat?'. Dat is de grote vraag die Joris Luyendijk zich stelt in zijn recent verschenen boek ‘Dit kan niet waar zijn. Joris Luyendijk onder bankiers’.


In 2012 en 2013 schreef Luyendijk voor de Engelse krant The Guardian een 'banking blog' waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële sector interviewde. VPRO Tegenlicht nodigde Joris Luyendijk uit om, met uitzicht op de Amsterdamse Zuidas, zijn bevindingen tegen het licht te houden. Zal een betrouwbare en veilige financiële sector voor altijd iets blijven waarvan wij alleen maar kunnen dromen?

Want wat is er nou daadwerkelijk veranderd sinds de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008? Wie Joris Luyendijk's nieuwe boek leest, in feite een antropologie van 's werelds financiële sector, wordt er niet geruster op. Wie of wat houdt nu precies het bestaande systeem in stand?

Het DNA van de financiële sector is niet wezenlijk anders dan zeven jaar geleden en daadwerkelijk grote hervormingen blijven uit. Luyendijk maakt een levendige schets van de arena waarin de grote geldhandel plaatsvindt, en van de mensen die er onderdeel van zijn. De front-, middle- en back office; de snelle jongens, de tandenknarsers, en de twijfelaars.
Hij beschrijft het amorele karakter van de werknemers van Planet Finance waarin ongezond lange werkweken worden gedraaid met weinig tot geen baanzekerheid. Waarin de hoogte van salarissen en bonussen gelijkgesteld worden aan succes. Met als gevolg een totaal gemonetariseerde en op korte termijn een op gewin geënte kijk op de wereld.

Hoe kunnen we tot fundamentele hervormingen komen en weer greep krijgen op die losgezongen wereld van het flitsend kapitaal? Daarvoor zijn moedige politici nodig, verlichte nieuwe bankiers en kritische, dieper gravende journalisten. De eerste voorbeelden zijn er, volgens Luyendijk.
Regie: Marije Meerman
Research: William de Bruijn
Productie: Jeroen Beumer & Jessica van Beek
Eindredactie: Marije Meerman & Doke Romeijn

dinsdag 22 december 2015

U2 concert Parijs 2015

19-dec-2015

Op zaterdag 19 december zendt de NTR de registratie uit van het verplaatste U2-concert in Parijs (iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour) dat gepland stond op vrijdag 13 november, de avond van de aanslagen.
Het concert wordt uitgezonden om 22.15 uur op NPO 3 en duurt ruim 2 uur.

Oorspronkelijk had U2 het plan om het optreden op 13 november vanuit Parijs live uit te zenden op HBO. Maar het liep anders. Bezig met hun repetities voor de liveshow, werd de stad opgeschrikt door de aanslagen. De optredens werden afgelast.

U2 wilde zo snel mogelijk terug naar Parijs. Zij traden 6 en 7 december op in een heel speciale show. Het concert van 7 december werd live uitgezonden op HBO en is op 19 december te zien bij de NTR op NPO 3. Inclusief de speciale toegift van Eagles of Death Metal.

Tijdens het concert komen nummers van het laatste album Songs of Innocence voorbij, zoals Iris, Cedarwood Road en Song for Someone, net als hits uit het rijke muzikale verleden, waaronder I Will Follow, Pride (In the Name of Love), Vertigo, Sunday Bloody Sunday en Bullet the Blue Sky.


Bono voorafgaand aan de concerten:
"So much that was taken from Paris on the tragic night of November 13th is irreplaceable," zegt Bono. "For one night, the killers took lives, took music, took peace of mind - but they couldn't steal the spirit of that city. It's a spirit our band knows well and will try to serve when we return for the postponed shows on December 6th and 7th. We’re going to put on our best for Paris."

U2 Tour Promoter‎ en Tour Producer Arthur Fogel voegde daar aan toe: "The band wanted us to reschedule as soon as possible so that they could honour the commitment to their audience."

Het concert duurt circa 135 minuten.

Uitzending: zaterdag 19 december, 22.15 uur op NPO 3

- See more at: http://www.ntr.nl/site/nieuws/NTR-zendt-concert-U2-in-Parijs-uit/140/#sthash.5WnBOvvL.dpuf

maandag 21 december 2015

Cue The Queen: Celebrating The Christmas Speech

BBC One, 21-dec-2015

To herald the year that Queen Elizabeth II became Britain’s longest reigning monarch, Kirsty Young takes a unique look at the story of the Royal Christmas broadcast and how the tradition, started by King George V in 1932, has found a place at the heart of Christmas Day.
At 3pm on Christmas day, every year families across the United Kingdom and the Commonwealth gather to watch Her Majesty The Queen deliver her Christmas message.

In this first documentary of its kind, Kirsty Young takes a unique look at the history of the broadcast, and with fascinating archive and interviews uncovers the history of this much-loved Christmas event. Beginning with tentative steps in the early days of the wireless, then providing reassurance during the uncertainty of the Second World War, it has become The Queen’s televised message that we all know and love and reflects the social and technological changes that three generations of the monarchy have witnessed over the past 80 years.

Kirsty talks to Sir David Attenborough, who directed five of The Queen’s Christmas Messages in the 1980s, and also Mark Logue, who has extraordinary diaries and photographs of his grandfather Lionel Logue (the King's speech therapist) who was present at Sandringham for King George VI’s first Christmas broadcast in 1937. The documentary also tells the story of the unknown poet who became an overnight sensation in 1939, when her poem was used in the King's Christmas broadcast.

vrijdag 18 december 2015

De waanzin van van Kooten en de Bie

VPRO, 07-maart 2015

Van Kooten en De Bie presenteren een uitzending van een uur, gebaseerd op het thema van de Boekenweek: Waanzin. Een compilatie van fragmenten uit de carrière van de mannen waarin ze hun psychische problemen hebben gedeeld. Al in 1977 durfden Van Kooten en De Bie in het openbaar, op de televisie, openhartig over hun gestoord-zijn en knettergek gedrag te spreken. Onder invloed van diverse goeroe's, bijvoorbeeld de Bhagwan bijvoorbeeld, waanden zij zichzelf geestelijke wereldleiders. Hun alter ego's, de Christelijke reli-zangers De Positivo's, kregen de kans hun krankzinnige theorieën te spuien. Zijzelf raakten verstrikt in hun eigen relatieproblematiek, die tot depressies en burn-outs leidde

DWDD - Achter de schermen bij DWDD

VARA, 05-mei-2015

Voor het eerst in tien jaar laat De Wereld Draait Door enkele weken een filmploeg toe op de redactie. In deze periode komt onder meer het Pop-Up museum tot stand; binnen drie maanden wordt een archeologisch museum in hartje Amsterdam omgebouwd tot een tijdelijk museum van verborgen kunst. Ondertussen gaan de dagelijkse uitzendingen gewoon door.

Op 7 januari 2015, de dag van de aanslag op Charlie Hebdo, wordt het programma onder hoogspanning gemaakt. ‘Ik hoor dat de gasten die op de bank zitten door hun geliefden geadviseerd zijn niet te gaan’, is de laatste aanwijzing aan Matthijs van Nieuwkerk voordat hij zijn presentatie begint. Die week haalt DWDD een kijkcijferrecord. Vaste gasten als Marc-Marie Huijbregts en Halina Reijn, hoofdredacteur Dieuwke Wynia en presentator Matthijs van Nieuwkerk vertellen openhartig over wat het vraagt om elke dag een spraakmakende talkshow te maken. Regie: Heleen Minderaa.

woensdag 16 december 2015

Brandpunt MH17

NVRV KRO 30-jun-2015

Brandpunt Reporter: MH17, reconstructie van een ramp
Brandpunt Reporter reconstrueert nauwgezet wat er gebeurde in de eerste 150 uur na de ramp met de MH17. Op 17 juli 2014 wordt het toestel van Malaysia Airlines neergeschoten boven Oekraïne. 298 mensen komen om, waarvan 196 slachtoffers Nederlands zijn. Premier Rutte belooft er alles aan te doen de slachtoffers zo snel mogelijk terug te brengen naar Nederland. Zes dagen later arriveren de eerste stoffelijke overschotten op vliegveld Eindhoven. Wat gebeurde er exact in die eerste 150 uur na de ramp? Brandpunt Reporter neemt de kijker mee van Den Haag, via Kiev, naar Kuala Lumpur, spreekt met hoofdrolspelers en ontdekt nieuwe feiten. In de uitzending komen een reeks van betrokkenen aan het woord, waaronder de weduwe van de gezagvoerder, de toenmalige vice-premier van Oekraïne, een Nederlandse politieman die naar het rampgebied afreisde en ooggetuigen ter plaatse

zondag 13 december 2015

Zomergasten 2015 - Peter Buwalda

2 aug-2015, VPRO

Peter Buwalda, de schrijver van Bonita Avenue en verzamelaar van muziek en literatuur, kiest zondag zijn favoriete fragmenten in VPRO's Zomergasten.

Peter studeerde Nederlands in Utrecht, ging bij het universiteitsblad in Twente werken en kwam uiteindelijk terecht bij een uitgeverij. Na vele omzwervingen schrijft hij dan eindelijk een boek, Bonita Avenue. Hij was overtuigd dat niet meer dan drieduizend exemplaren verkocht zouden worden.
Succes maakt lui
Het werden er 350 duizend en het boek is al in vijftien landen te verkrijgen in vertaling. Hij won er de Academia Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs mee. De New York Times is zelfs lovend over het boek. Met zijn succes komt ook bekendheid kijken en televisieoptredens, en dat hindert het schrijven wel, aldus Buwalda. Succes maakt lui, vindt hij en het liefst is hij thuis om aan zijn grote kunstwerken te schrijven.

Bewondering voor toegewijde kunstenaars
Buwalda is naast schrijver ook groot liefhebber van muziek. Of beter gezegd, van toegewijde kunstenaars als Elvis, Beethoven, en Schuman. Hij is verzamelaar van muziek en literatuur, en zal wat dat betreft veel hebben om zijn fragmenten uit te kiezen.

NOS journaal - paniek aandelenbeurzen

NOS, 24-aug-2015

vrijdag 11 december 2015

Zembla - Data het nieuwe goud 2

9-dec 2015
VARA
Deze uitzending is ook onderdeel van NPO Journalistiek-dossiers: Internet en Apps, Privacy.
Trefwoorden in deze uitzending: privacy, websites, privacyschending, Apple, tracking, data
Gezondheidsapps voor op je smartphone schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze tellen het aantal stappen dat je zet, ze controleren je dag- en nachtritme, ze meten je bloeddruk en hartslag, calorieën worden bijgehouden. Een goede ontwikkeling vindt minister Schippers van Volksgezondheid, want als we onze gezondheid met behulp van smartphone en internet goed in de gaten houden, kunnen de zorgkosten omlaag.

We beschikken immers nu zelf over interessante persoonlijke medische informatie. Maar wie beschermt deze medische gegevens? Want wat de meeste ‘app-gebruikers’ niet weten is dat er bedrijven zijn die om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data.  Wie zijn die bedrijven en wat doen ze met al die informatie over onze gezondheid? Zembla onderzoekt  de handel in privacygevoelige gegevens.

Film - Fons Rademakers - Makkers staakt uw wild geraas

1960

Makkers, staakt uw wild geraas is een Nederlandse film uit 1960, naar een scenario van Jan Blokker en geregisseerd door Fons Rademakers. De film is ook onder de Engelse titel That joyous eve uitgebracht.

De film gaat over de generatiekloof die zich aan het einde van de jaren vijftig van de twintigste eeuw steeds meer gaat aftekenen. Dit alles tegen de achtergrond van het sinterklaasfeest. De titel is ontleend aan het sinterklaaslied "Zie de maan schijnt door de bomen".

Op het Filmfestival van Berlijn in 1961 dong de film mee naar een Gouden Beer, maar won uiteindelijk een Zilveren Beer.

Peter Faber speelde in deze film zijn eerste filmrol.

De film gaat over drie families die Sinterklaas vieren in Amsterdam. Het eerste gezin is een stel dat pas gescheiden is, wat de sfeer en het feest niet gezelliger maakt. In gezin twee overheerst de problematiek rond de puberzoon van het gezin, die in alles tegendraads is. Gezin drie heeft problemen het feest binnenshuis te vieren.

Andere Tijden - Bij de dood van Franco

VPRO, 10-nov-2015

Begin jaren ’60 kwamen ze hier naartoe, de Spaanse gastarbeiders. In hun eigen land hadden ze te maken met armoede, werkloosheid en de dictatuur onder Franco. In Nederland troffen ze een ander soort samenleving: vrij en democratisch. Een aantal van hen praat over die plotse vrijheid en de situatie in Spanje. En over de impact van de dood van dictator Franco op 20 november 1975, bijna 40 jaar geleden. Di 10 nov 2015, 21.20 uur, NPO2

 “Mijn grootmoeder was bij de ‘Rooien’”, zegt Lino Calle als Andere Tijden hem interviewt voor de aflevering over de gastarbeiders die in de jaren 60 uit het Spanje van dictator Franco naar Nederland kwamen. Calle vervulde een vooraanstaande rol als voorman van de Spaanse gastarbeiders in Nederland. “Mijn grootmoeder werd door de fascisten gepakt, kaalgeschoren en op een muilezelkar door het dorp gereden”, vertelt hij in het Nederlands. “Je moest je schamen als je aan de kant van de Republiek stond.”

Vanuit een land van onderdrukking kwamen de Spanjaarden als gastarbeiders naar het snel veranderende Nederland van de jaren 60. Sommigen maakten gebruik van de vrijheid en verzetten zich vanuit Nederland tegen Franco. Anderen bleven bang.

Arbeid als Spaans exportproduct

Sinds het einde van de burgeroorlog in 1939 wordt Spanje geregeerd door "generalísimo" Franco, een dictator van fascistische snit die handig gebruik heeft gemaakt van de verdeeldheid onder zijn republikeinse, socialistische, communistische en anarchistische tegenstanders. Maar economisch gaat het niet goed onder Franco: er heerst armoede en werkeloosheid.

Tegelijkertijd zijn arbeiders in Nederland hard nodig. In 1961 sluiten Nederland en Spanje een overeenkomst die het Nederlandse bedrijven mogelijk maakt Spaanse gastarbeiders naar Nederland te halen. Dit zorgt voor meer rust in Spanje en bovendien wordt er veel geld naar huis gestuurd waardoor de armoede vermindert.

Angst

De Spaanse gastarbeiders komen vooral uit de arme streken Andalusië en Extremadura en dragen het verleden uit de burgeroorlog met zich mee. In elk dorp weet iedereen wie "goed" of "fout" was. Met die bagage komen ze in het vrije Nederland van de jaren ’60. Voor sommigen betekent die vrijheid dat ze zich politiek kunnen ontwikkelen. Via vakbonden komen ze op voor hun rechten als arbeider, en acties tegen Franco blijven hier ongestraft. Voor anderen zijn de angst en intimidatie van het regime in Spanje te sterk. Zelfs in een vrij land voelen ze zich beperkt in hun dagelijks leven. Als anderen zich wel manifesteren, zijn ze bang dat ze er op vakantie in Spanje last mee zullen krijgen. “Ik was niet bij demonstraties”, zegt een van de gastarbeiders in de uitzending, “Vanwege de ervaringen in Spanje: je werd verraden door tegenstanders of je eigen mensen.”  De schaduw van de Spaanse burgeroorlog reikt daarmee tot in het Nederland van de jaren ‘70.

Regie: Yael Koren
Research: Rob Bruins Slot, Marjolein Koster

Uitzending: di 10 nov 2015, 21.20 uur, NPO2

donderdag 3 december 2015

TV Monument - KRO gebouw

AVRO 11-nov-2015

Zembla - Data: het nieuwe goud

VARA, 02-dec-2015

Wie kent u het beste? Er zijn bedrijven, zogeheten datahandelaren, die misschien wel meer van u weten dan uw partner of uw beste vriend. Ze zijn op de hoogte van uw interesses en uw geheimen. Deze datahandelaren volgen u namelijk onophoudelijk via uw computer, uw tablet en uw smartphone. Dat doen ze met behulp van geavanceerde ‘trackers’ die ze op websites hebben geplaatst.

Deze trackers leggen alles vast wat u op het internet doet. Ze zien bijvoorbeeld welke kleding u bekijkt of koopt en wat uw vakantiebestemming wordt. Ook als u surfend op het web oplossingen zoekt voor uw relatieproblemen,  schulden, stress en ziekte, de datahandelaren kijken met u mee. Want uw interesses en uw gedrag op internet zijn goud waard.

Met al die gegevens wordt een profiel van u gemaakt, dat voor veel geld verkocht  wordt aan marketeers, kredietbeoordelaars, verzekeraars en andere geïnteresseerden. Mag dat zomaar? En hoe kunt u zich daar tegen beschermen? Zembla onderzoekt de handel in onze data.

Documentaire Steve Jobs

RTLZ 19-nov-2015

Steve Jobs is de geschiedenisboeken in gegaan als een van de grootste vernieuwers van deze tijd. Collega's, historici en tech-experts laten in deze documentaire hun licht schijnen op het in 2011 overleden Apple-boegbeeld.

Een geniaal, maar wat merkwaardig man, zo is Steve Jobs het best te karakteriseren. Hij was een van de geestelijk vaders van Apple en groeide uit tot het boegbeeld van deze technologiegigant. Mede dankzij hem zagen iPod, iPhone en iPad het levenslicht. Maar hij had wel degelijk de nodige scherpe randjes.

De naam Apple
Jobs beloonde zijn personeel weliswaar rijkelijk voor hun inspanningen, maar vergde wel het uiterste van zijn mensen. Verder bond hij publiekelijk de strijd aan met concurrenten als Microsoft en Dell. Ook was hij heel bewust bezig met voeding. Daar komt de naam Apple ook vandaan: ten tijde van de oprichting van het bedrijf at Jobs alleen maar fruit. De grote innovator is overigens niet oud geworden. De laatste tien jaar van zijn leven kampte hij met gezondheidsproblemen.

Alvleesklierkanker
Na tien jaar van bestralingen en zelfs een levertransplantatie werd alvleesklierkanker hem in 2011 uiteindelijk fataal. Hoe Steve Jobs de wereld veranderde schetst een portret van hem. Wie was Jobs echt? Collega's, historici en technologie-experts vertellen het in de documentaire Hoe Steve Jobs De Wereld Veranderde.